Petter Skarheim.  Foto: utdanningsdirektoratet
Petter Skarheim. Foto: utdanningsdirektoratetVis mer

Prøvene gir kvalitet

Utdanningsforbundet undervurderer hvor viktig kartlegging av grunnleggende ferdigheter er.

Meninger

I Dagbladet 4. mars kommenterer nestleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet mitt innlegg «Fem myter om nasjonale prøver» (Dagbladet, 27. februar).

Vi deler hans bekymring for at nasjonale prøver i «mange kommuner bare tas til etterretning». Hvis resultatene fra prøvene ikke blir brukt til utvikling, så betyr de ingenting for kvaliteten. Det er først når skole og skoleeier bruker resultatene til å sette inn tiltak der det trengs at resultatene blir til gull. Vårt inntrykk er at stadig flere skoler og skoleeiere ser verdien av nasjonale prøver og bruker resultatene til kvalitetsutvikling.

Handal skriver videre at de nasjonale prøvene utelukkende tester «grunnleggende ferdigheter på lavt nivå». Dette er feil, og vi mener uttalelsen undervurderer hvor viktig for eksempel lesing og regning er. Nasjonale prøver tester grunnleggende ferdigheter på alle nivåer. Prøvene har for eksempel gitt oss informasjon om at nær hver tredje elev i Norge sliter med å forstå hva som står i bøkene skolene bruker når de underviser i fag. For å forstå fag må elevene ha de grunnleggende ferdighetene.

Presset for å bli bedre som Utdanningsforbundet er redd for, er det faktisk svært mange som er glade for. «Driver vi den beste skolen vi kan for elevene våre? Hva må vi endre med vår praksis for å lykkes enda bedre?»

Den holdningen kommer det mye godt ut av. Ikke overraskende er det ofte de samme skolene som hele tiden tenker utvikling som også bruker informasjonen fra nasjonale prøver og andre kilder til å utligne de sosioøkonomiske forskjellene som vi vet ligger der. Mange skoler har gjort mye på dette området, og flere er på vei.

Til slutt registrerer vi at Utdanningsforbundet igjen viser til to tre år gamle rapporter i sin kritikk av nasjonale prøver. Vi forsikrer Handal om at det har skjedd mye positivt med systemet, og med bruken av resultater fra prøvene siden den gang.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.