Maria Arredondo blogget om kirkekonserten i Kautokeino:

Prost ut mot Arredondo: - Etter én dag i Indre Finnmark vet hun hva som er best for folk i Kautokeino

Selv forteller Arredondo og ektemannen at prosten frarådet dem å være joviale.

KIRKEKONSERT: Maria Arredondo skrev om opptakten til konserten i Kautokeino kirke. Her under en generalprøve før Melodi Grand Prix i 2010.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NTB Scanpix
KIRKEKONSERT: Maria Arredondo skrev om opptakten til konserten i Kautokeino kirke. Her under en generalprøve før Melodi Grand Prix i 2010. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg følte at denne saken ble feil framstilt, og at Kautokeino kom dårlig ut av det, sier prost Egil Lønmo i Indre Finnmark prosti.

Han har skrevet et debattinnlegg, publisert hos Dagbladet tirsdag, som svar til sangeren Maria Arredondos mye omtalte bloggtekst om opptakten til kirkekonserten i Kautokeino kirke i september.

Dagbladet omtalte at Arredondo reagerte på å få beskjed om at slageren «Hovedøen» var «ukristelig» i sitt innhold og måtte strykes fra programmet, og at hun videre ble bedt om å holde seg unna plystring, jodling og jovialitet under konserten.

Arredondo beskrev et døgn med lite søvn og mye frustrasjon etter meldingene om hvordan konserten måtte legges om.

- Ingen liste

Lønmo vil avkrefte at det var snakk om noen liste med forbud fra Kautokeino menighetsråd, og siterer i innlegget vedtaket fra et rådsmøte han selv var til stede på, der artistekteparet Maria Arredondo og Torstein Sødal ble ønsket velkommen til kirka sammen med koret Dimitri Joavku:

SVARER ARREDONDO: Prost Egil Lønmo. Foto: Privat
SVARER ARREDONDO: Prost Egil Lønmo. Foto: Privat Vis mer

«Menighetsrådet i Kautokeino ønsker Arredondo/Sødal og Dimitri Joavku velkommen til Kautokeino kirke den 29. september 2016 under forutsetning av at «Hovedøen» byttes ut fra repertoaret.»

Videre skriver Lønmo:

- På bloggen til Maria Arredondo er dette blitt til: «Dere må ta bort Hovedøen – den er ukristelig!»

- Skaper engasjement

Til Dagbladet forteller Lønmo at oppslagene om kirkekonserten har skapt engasjement i Finnmark, særlig i Kautokeino, og at også folk som ikke er faste kirkegjengere har reagert på oppmerksomheten rundt dette.

Prosten mener artister som opplyser å være personlig kristne og søker om å holde kirkekonsert bør ha forståelse for at lokale menighetsråd har meninger om hva som passer seg i deres kirke.

- Jeg har følt at omtalen får et skjær av gamle klisjéer om at menighetsrådsmedlemmer er konservative mørkemenn og at samene generelt er litt sære og rare, sier prosten til Dagbladet.

Tok opp kulturforskjeller

Lønmo forteller at han selv snakket med artistene etter konserten i Karasjok kvelden før Kautokeino-konserten, og at han da tok opp kulturforskjeller.

- Vi snakket om at det i lang tid har kommet folk utenfra for å fortelle samer og finnmarkinger hva som er best for dem, hva de skal tro og mene. Derfor mener jeg hun er litt ubetenksom og egentlig går rett i den samme fella når hun skriver det hun gjør.

I innlegget skriver han: «Og nå kommer en sanger fra Sørlandet og etter én dag i Indre Finnmark - eller som det ble sagt i Karasjok kirke: «I dag har hun sett sitt første reinsdyr» - vet hun hva som er best for folket i Kautokeino.»

Prost Lønmo har selv kommet til Finnmark «utenfra»: Han har vokst opp i Vestfold og jobbet i Finnmark i seks år.

- Akkurat det tenker jeg ofte på selv. Det er ingen som sier at man ikke skal få lov til å ha en egen mening eller være uenig i noe, men det handler også om å kunne lytte, avslutter Lønmo.

- Følte oss sensurert

Ekteparet Arredondo og Sødal er ikke enig i Lønmos framstilling.

Til Dagbladet skriver de at de gikk mange runder før de publiserte teksten om kirkekonserten, men at de etter å ha lest Lønmos innlegg er glade for at de gjorde det. De presiserer at de aldri hevdet at menighetsrådet overleverte en liste med forbud, og forteller at de lang tid i forveien godtok å droppe «Hovedøen» med tilhørende plystring da rådet ba om det.

- Så skjedde det at Egil Lønmo selv oppsøkte oss utenfor kirka i Karasjok og kom med råd som i praksis ble mer som en tvangstrøye for oss. Plystring, jodling og klapping ble frarådet, mens seansen ble avsluttet med at Lønmo sa «…og fint om dere ikke er så joviale.» Vi følte oss sensurert og vingeklippet på en måte vi tidligere ikke hadde opplevd, skriver artistene til Dagbladet.

I blogginnlegget valgte artistene å ikke navngi hvem som kom med oppfordringene, men de bekrefter nå at det var Lønmo som tok opp ulike betingelser med dem.

- Vi har full forståelse for at Lønmo har et forklaringsbehov, siden det faktisk var han som var roten til at blogginnlegget vårt i det hele tatt ble skrevet, melder Arredondo og Sødal, og fortsetter:

- Lønmo nevner også at folk i flere år har kommet og fortalt samer hva de skal si og mene og gjøre. I situasjonen som oppsto utenfor kirka i Karasjok var det det motsatte som skjedde. Her var det Lønmo som fortalte oss hva VI skulle si og gjøre, skriver ekteparet som samtidig ønsker å takke for rausheten og varmen de ble møtt med av koret og publikum, både i Kautokeino og Karasjok.

Artistene har også publisert et lengre svar på Lønmos uttalelser på bloggen tirsdag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer