Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Prostitusjon er ikke et kvinneyrke

Gutter er i stort flertall blant de unge som selger sex.

NEVNES IKKE: «Det er rart at menn som selger sex ikke ble nevnt med et eneste ord i utredningen som forberedte sexkjøpsloven, og at konsekvensene for mannlig prostitusjon heller ikke er planlagt inkludert i evalueringen av sexkjøpsloven», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Jacques Hvistendahl
NEVNES IKKE: «Det er rart at menn som selger sex ikke ble nevnt med et eneste ord i utredningen som forberedte sexkjøpsloven, og at konsekvensene for mannlig prostitusjon heller ikke er planlagt inkludert i evalueringen av sexkjøpsloven», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst like mange menn som kvinner selger sex, hvorfor snakker vi da om prostitusjon som et kvinneyrke?

I 2002, publiserte NOVA rapporten «Sex for overlevelse eller skyggebilder av kjærlighet» som analyserer tallene fra undersøkelsen Ung I Oslo (1996) der cirka 12000 ungdommer mellom 14 og 17 år svarte på spørsmål om de hadde tatt betalt for sex. 0,6 prosent av jentene og 2,1 prosent av guttene svarte at det hadde de.

Ifølge NOVAs rapport var det litt mer enn tre ganger så mange gutter som hadde solgt sex minst en gang, og omtrent 3 ganger flere gutter enn jenter som hadde solgt sex ti ganger eller mer. Gutter er altså i stort flertall både blant de unge som har solgt sex noensinne, og blant de unge som selger sex med en viss regularitet.

De norske tallene representerer ikke et særnorsk fenomen, eller en statistisk tilfeldighet. Rapporten omtaler også en studie fra Island med liknende tall, og i Sverige, er tallene bemerkelsesverdig like der også. I en studie av 2254 svensker mellom 16- 25 år fra 2012 oppga 0,8 prosent av kvinner og 2,1 prosent av menn at de hadde solgt sex.

Det er trolig flere voksne kvinner enn menn som selger sex. Inkluderer vi voksne blir tallene jevnere, selv om menn fortsatt er i flertall totalt sett. I en svensk undersøkelse fra 2008 svarte 2 prosent av voksne menn og 1,6 prosent av voksne kvinner at de hadde solgt sex, og i en annen svensk studie fra 1996 svarte 0,5 prosent av menn og 0,3 prosent av kvinner det samme. En amerikansk studie fra byen St. Louis fant en enda større skjevhet, to prosent av kvinner og fire prosent av menn oppga å ha tatt betalt for sex.

Den tyngste prostitusjonen som innebærer grov tvang har trolig overvekt av kvinner. Kvinner er i stort flertall blant registrerte ofre for trafficking til prostitusjon. Siden det er lite kjennskap til eller interesse for menn som selger sex, kan vi imidlertid regne med at mørketallene her er usedvanlig store.

Siden det trolig er flere voksne kvinner som selger mye sex og utsettes for grov tvang, kan det godt tenkes at kvinner rammes noe hardere av prostitusjon. Men det kan også tenkes at menn rammes verre fordi de dominerer blant de aller yngste og mest sårbare. Uansett hva mer inngående forskning vil vise, er yngre gutter og menns sexsalg så stort at prostitusjon normalt ikke bør omtales som en kvinnesak, men som en menneskesak.

Det offentlige er godt kjent med overvekten av gutter blant unge som selger sex. NOVA rapporten fra 2002 har nødvendigvis vært kjent for relevante offentlige organer. Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) skriver da også om overvekten av unge gutter som selger sex på sin egen hjemmeside. Den teksten har ligget der siden 2006.

Da er det rart at menn som selger sex ikke ble nevnt med et eneste ord i utredningen som forberedte sexkjøpsloven, og at konsekvensene for mannlig prostitusjon heller ikke er planlagt inkludert i evalueringen av sexkjøpsloven. Ikke minst er det rart at representanter for staten, og spesielt BLD og Likestillingsombudet, fortsetter å føre en offentlig debatt om prostitusjon der de framstiller det som om prostitusjon bare handler om kvinner.

Hele Norges coronakart