DEBATT

Prostitusjon er verdens farligste «yrke»

Det er ikke sexkjøpsloven som svikter, det er systemet rundt.

UTE ELLER INNE? 95 prosent av personer i prostitusjon opplever en type seksuell trakassering som ville blitt anmeldt i en annen jobb, skriver artikkelforfatterne. Men ville det blitt bedre om det foregikk på bordeller, og ikke på gata? Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UTE ELLER INNE? 95 prosent av personer i prostitusjon opplever en type seksuell trakassering som ville blitt anmeldt i en annen jobb, skriver artikkelforfatterne. Men ville det blitt bedre om det foregikk på bordeller, og ikke på gata? Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 17. desember 2015 ble Galina Sandeva fra Bulgaria funnet brutalt myrdet. Hun var en del av prostitusjonsmiljøet i Oslo. En ung mann er nå siktet for drapet. I etterkant har flere stemmer, blant annet Heidi Nordby Lunde, pekt på sexkjøpsloven som syndebukk. Prostitusjonen er iboende voldelig. Derfor blir det feil å gi sexkjøpsloven skylden for brutaliteten som rammer personer i prostitusjon.

Forskning viser at majoriteten av personer i prostitusjon skades av det. 95 prosent av personer i prostitusjon opplever en type seksuell trakassering som ville blitt anmeldt i en annen jobb. 60- 75 prosent er blitt voldtatt. 85- 95 prosent ønsker seg ut av prostitusjonen, men mangler andre inntektsmuligheter. 80- 90 prosent opplever psykisk misbruk. Rundt 70 prosent møter kriteriene for å kunne diagnostiseres med PTSD. Prosenterets nye rapport «Am I not a human being like you?» bekrefter at personer i prostitusjon utsettes for vold, diskriminering og trakassering.

Fattigdom, overgrepserfaring, arbeidsløshet, omsorgssvikt og diskriminerende samfunnsstrukturer er ofte bakenforliggende årsaker til at mennesker havner i prostitusjon. Vi er blitt kjent med hundretalls av unge og voksne i ulike land, og aldri har vi hørt noen si at dette er det de ønsker å gjøre hvis de hadde hatt andre muligheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer