UØNSKET: Sexkjøpsloven har begrenset omfanget av prostitusjon. Foto: NTB Scanpix
UØNSKET: Sexkjøpsloven har begrenset omfanget av prostitusjon. Foto: NTB ScanpixVis mer

Prostitusjon og moralisme

Kanskje burde Erna Solberg slutte å kalle andre for moralister, og heller innrømme at hun også tok feil.

Debattinnlegg

Da Aps landsmøte vedtok å gjøre sexkjøp ulovlig, argumenterte jeg sterkt i mot. Jeg lyttet til de fagmiljøene som sa at de prostituerte ville bli mer sårbare, bakmennene ville bli viktigere og volden ville øke. Virksomheten ville gå under jorda og de prostituerte ville bli vanskeligere å hjelpe, ble det sagt. Nå foreligger evalueringen av den nye sexkjøploven. Det ble helt ikke slik jeg advarte mot.

Da jeg spurte Erna Solberg i Stortinget om hvorfor hun ville fjerne sexkjøploven, sa hun at det var galt å gjøre lovens eksistensberettigelse til et spørsmål om moralisme. Moralisme er et negativt ladet ord, og jeg er uenig med hennes utgangpunkt. Jeg mener at hensynet til sårbare prostituerte må veie tyngst, men det er heller ikke irrelevant hva slags signaler man sender ved å tillate kjøp av sex. Når evalueringen viser at prostitusjonen har gått ned og at holdninger har endret seg, viser det at noe i loven har vært positivt. Flere unge og ressurssterke norske menn ser ut til å ha trukket seg ut av sexkjøpmarkedet. En ting er å gå mot kriminalisering av sexkjøp, men det å avskaffe sexkjøploven er kanskje et enda sterkere signal til unge om hva vi synes er greit. Det er ikke nødvendigvis moralisme å gå inn for lover som har normative effekter. Skal høyresidens kamp mot moralisme handle om sexkundenens personlige frihet til å kjøpe hva de vil?

Holdninger en en ting, men hensynet til de prostituerte må veie tyngst. Mer menneskehandel, flere halliker og mer vold var argumenter mot å kriminalisere kjøp av sex. Evalueringen ga ikke støtte til disse antagelsene. Den viser at bakmennene har fått mindre fortjeneste, og det er ikke grunnlag for å si at volden har økt. I tillegg har loven trolig redusert omfanget av menneskehandel til Norge. Statsadvokaten i Hordaland sier følgende: «Loven bidrar til økt oppmerksomhet fra politiet mot sexmarkedet, og dermed avdekker vi også flere menneskehandelssaker. Jeg mener sexkjøpsloven også bidrar til bedre vern for de unge ofrene.» Det er dette vi burde være mest opptatt av: Å beskytte de som trenger det, og avsløre kriminelle som tjener penger på mennesker i en sårbar situasjon.

Likevel er det gode argumenter for mer omfattende forskning på dette området. Den evalueringen som nå foreligger, gir uansett ikke faglige argumenter for å gå tilbake til slik det var før 2009. En gang i blant må vi som politikere stoppe opp og spørre oss om vi har tatt feil. Jeg fikk ikke rett i det jeg advarte mot. Kanskje burde Erna Solberg slutte å kalle andre for moralister, og heller innrømme at hun også tok feil.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.