Prostitusjonsdebatt på avveie

Ved å la Janice G. Raymond stå som eneste representant for det vitenskapelige miljøet, gir Ørstavik et misvisende bilde av forskningen som blir gjort rundt sexarbeid.

IKKE BALANSERT:  «Gitt at Ørstavik skal bekjempe diskriminering, er invitasjonen av Raymond uforståelig. I kjønnsforskningsmiljøet er Raymond mest kjent for sine ekstreme angrep på transpersoner», skriver artikkelforfatterne. 
Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
IKKE BALANSERT: «Gitt at Ørstavik skal bekjempe diskriminering, er invitasjonen av Raymond uforståelig. I kjønnsforskningsmiljøet er Raymond mest kjent for sine ekstreme angrep på transpersoner», skriver artikkelforfatterne. Foto: Kyrre Lien / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Sexkjøpsforbudet: 28. august inviterer likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til debatt om sexkjøpsforbudet i Norge. Noen reell debatt blir det neppe, da deltakerne i all hovedsak på forhånd er enige om ønsket politisk inngrep. Ørstavik er svært eksplisitt på at veien mot et mer likestilt samfunn går via kriminalisering og forbud. Ombudet mestrer ikke balansekunsten i den polariserte prostitusjonsdebatten - og er heller ikke et ombud for sexarbeidere.

Det er overraskende at ombudet har invitert den omdiskuterte og kritiserte aktivisten Janice G. Raymond som hovedtaler og akademisk alibi i debatten. Gitt at Ørstavik skal bekjempe diskriminering, er invitasjonen av Raymond uforståelig. I kjønnsforskningsmiljøet er Raymond mest kjent for sine ekstreme angrep på transpersoner. I bøker, artikler og intervjuer har hun i over 30 år kommet med stigmatiserende uttalelser mot transpersoner. I boka «The Transsexual Empire: The Making of the She-Male» skriver Raymond: «Alle transseksuelle voldtar kvinners kropper ved å redusere den kvinnelige form til et kunstprodukt og kapre den for seg selv».

For Raymond bidrar transpersoner til patriarkatets hat mot kvinner. Hun mener at «transseksualitet bør bli utslettet av moralske grunner». Det er en liknende forståelse av det patriarkalske kjønnsmaktsystemet som ligger under Raymonds sterkt kritiserte forskning om sexarbeid i Europa. Hun fokuserer bare på kvinnelige sexarbeidere fordi transpersoner og menn ikke passer inn i hennes ideologiske forståelse av sexarbeid som en patriarkalsk institusjon. Ved å la Raymond stå som eneste representant for det vitenskapelige miljøet, gir Ørstavik et misvisende bilde av forskningen som blir gjort rundt sexarbeid. Raymond representerer bare en liten del av forskningen på kommersiell sex.

Sexarbeid er et ekstremt komplekst fenomen. Vi som driver med forskning på området vet at temaet ikke lett passer inn i kriminaliseringsforkjempernes forenklede retorikk. At Ørstavik har invitert Raymond som enetaler er enten en pinlig glipp, ellers har hun ingen i sin stab med kompetanse knyttet til diskriminering av seksuelle minoriteter. Invitasjonen viser at Ørstavik ikke er et ombud for transpersoner. Da Raymond var hovedtaler på en antiprostitusjonskonferanse i København i 2011, gikk flere politiske fløyer og interessegrupper sammen om å protestere mot invitasjonen, hennes transfobiske holdninger og stigmatiseringen hennes av sexarbeidere.

Den norske ombudsordningen er ment å være tilgjengelig for alle. Den bør være inkluderende, jobbe for likestilling og mangfold, og mot diskriminering på alle plan. Det er derfor særdeles utidig at Ørstavik går så ukritisk inn i kontroversielle problemstillinger uten å sette seg inn i hva som står på spill. Vi håper ombudet kan klargjøre hvilke tanker som ligger bak dette arrangementet. På hvilken måte kan Raymond kaste lys over den norske sexkjøpsloven? Hva slags debatt er det ombudet ønsker å ha?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.