Debatt: Internasjonal handel

Proteksjonisme er ikke svaret

Frihandel har vært det viktigste bidraget til å bringe folk ut av fattigdom og øke velstand og vekst over hele verden.

NHO: - Stengte grenser, mindre handel og proteksjonisme vil ikke gi jobbene eller nasjonal storhet tilbake, skriver Tore Myhre, avdelingsdirektør i NHO, i dette innlegget. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
NHO: - Stengte grenser, mindre handel og proteksjonisme vil ikke gi jobbene eller nasjonal storhet tilbake, skriver Tore Myhre, avdelingsdirektør i NHO, i dette innlegget. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Populistene har feil løsning på rett problem. Stengte grenser, mindre handel og proteksjonisme vil ikke gi jobbene eller nasjonal storhet tilbake.

Trumps seier og Brexit føyer seg inn i rekken av opprør mot det bestående i land etter land. Misnøyen har mange årsaker: arbeidsledighet, manglende lønnsutvikling, økte forskjeller, reaksjon mot liberale verdier, innvandring. Blant annet.

Det er tydelig at de etablerte politikerne har misforstått misnøyen i store lag av befolkningen. Dette utnytter demagogene. Men jo enklere svarene deres er, jo mer skal vi være på vakt.

Det er ikke vanskelig å skylde på globalisering og frihandel. Men virkeligheten er mer kompleks. Frihandel har vært det viktigste bidraget til å bringe folk ut av fattigdom og øke velstand og vekst over hele verden. Konkurransen bidrar til at bedriftene utvikler stadig bedre produkter og tjenester som kommer oss forbrukere til gode.

Men noen bedrifter bukker under når andre har bedre løsninger. De som mister jobbene sliter. Det skaper selvsagt misnøye.

Dessuten er den teknologiske utviklingen en viktigere årsak enn frihandel. Jobber i tradisjonell industri forsvinner når prosessene blir automatisert. Det rammer særlig dem med lav utdannelse som vil ha større utfordringer med å finne noe annet.

Svaret er verken å stoppe frihandel eller teknologi, men å ha gode nasjonale ordninger som bidrar til omstilling.

Det viktigste er god fordeling, en velfungerende velferdsstat og ikke minst utdanning og opplæring. Handel gjør kaken større. Det er nasjonale politikeres ansvar å dele den opp.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.