DEBATT

Debatt: Internasjonal handel

Proteksjonisme er ikke svaret

Frihandel har vært det viktigste bidraget til å bringe folk ut av fattigdom og øke velstand og vekst over hele verden.

NHO: - Stengte grenser, mindre handel og proteksjonisme vil ikke gi jobbene eller nasjonal storhet tilbake, skriver Tore Myhre, avdelingsdirektør i NHO, i dette innlegget. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
NHO: - Stengte grenser, mindre handel og proteksjonisme vil ikke gi jobbene eller nasjonal storhet tilbake, skriver Tore Myhre, avdelingsdirektør i NHO, i dette innlegget. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Populistene har feil løsning på rett problem. Stengte grenser, mindre handel og proteksjonisme vil ikke gi jobbene eller nasjonal storhet tilbake.

Trumps seier og Brexit føyer seg inn i rekken av opprør mot det bestående i land etter land. Misnøyen har mange årsaker: arbeidsledighet, manglende lønnsutvikling, økte forskjeller, reaksjon mot liberale verdier, innvandring. Blant annet.

Det er tydelig at de etablerte politikerne har misforstått misnøyen i store lag av befolkningen. Dette utnytter demagogene. Men jo enklere svarene deres er, jo mer skal vi være på vakt.

Det er ikke vanskelig å skylde på globalisering og frihandel. Men virkeligheten er mer kompleks. Frihandel har vært det viktigste bidraget til å bringe folk ut av fattigdom og øke velstand og vekst over hele verden. Konkurransen bidrar til at bedriftene utvikler stadig bedre produkter og tjenester som kommer oss forbrukere til gode.

Men noen bedrifter bukker under når andre har bedre løsninger. De som mister jobbene sliter. Det skaper selvsagt misnøye.

Dessuten er den teknologiske utviklingen en viktigere årsak enn frihandel. Jobber i tradisjonell industri forsvinner når prosessene blir automatisert. Det rammer særlig dem med lav utdannelse som vil ha større utfordringer med å finne noe annet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer