Protest mot homsebokklubb

De norske Bokklubbene starter en egen klubb for homofil litteratur. Anne Holt synes hele konseptet er et nederlag, og vil nekte klubben å utgi hennes bøker.

- Jeg synes dette er et gedigent nederlag for litteraturen. Det finnes god og dårlig litteratur, og det er en latterlig tanke at man skal dele litteraturen inn etter seksuell legning. Jeg er både emosjonelt og prinsipielt imot dette, sier suksessforfatteren Anne Holt. Dermed går den nye bokklubben glipp av en viktig forfatter.

Homsekanal

I månedsskiftet februar/mars lanserer De norske Bokklubbene den nye klubben for skeive bøker. Konseptet har vært planlagt i over halvannet år, og en av målsettingene er å få oversett floraen av såkalt queer literature, litteratur av, om og for homofile og lesbiske. Med nysatsingen finner De norske Bokklubbene nok en nisje i bokmarkedet; fra før eksisterer blant annet bokklubber for vin og villmarksliv.

- Hvorfor vil dere lage en egen homsebokklubb?

- En av målsettingene er å skape en kanal for denne litteraturen. Det er veldig mange klassikere innenfor området som ikke er oversatt. I tillegg tror vi også det kan være med på å stimulere norske forfattere til å skrive om emnet. Det finnes mye svartmaling og lite litteratur med happy ending for homofile. Jeg mener denne gruppa fortjener å få utvidet bokfloraen, sier Kari Møller, seksjonsdirektør i De norske Bokklubbene.

Uten Wilhelmsen

Men Anne Holt betakker seg for direktørens sympati.

- Hvis ikke disse bøkene er oversatt, så er det vel fordi de ikke er gode nok, sier Holt, og legger til:

- Jeg begriper ikke dette konseptet. For hva er såkalt lesbisk litteratur? Dette svekker den allmenne verdien av god litteratur. Det er dessuten et nederlag for alle oss som synes det er OK å være lesbisk. Det er fornedrende at noen skal velge ut min litteratur. Jeg vil ha god litteratur, ikke lesbisk litteratur.

Møller vil ikke ut med hvilke bøker bokklubben skal utgi. Men om hun skulle komme til å ønske seg krimserien om den lesbiske politietterforskeren Hanne Wilhelmsen, kan hun vente seg harde forhandlinger med Holt:

- Mine bøker om Hanne Wilhelmsen skal aldri ut i denne bokklubben. Er de ikke gode nok som romaner på fritt grunnlag, kan det være det samme, sier Holt.

Identitet

- Men har du ikke forståelse for at denne litteraturen kan være identitetsskapende?

- Jeg opplever erkjennelsesutvidende litteratur som utrolig viktig, poenget er at dette ikke er avhengig av seksuell legning. Jeg husker at jeg leste Knut Hamsuns «Victoria» da jeg var tenåring, og at den berørte meg sterkt. Den sa noe allment om det å være menneske.

Møller er av en annen oppfatning:

- Den skeive litteraturen kan gi rollemodeller som gjør leseren tryggere på seg selv, sier Møller.

Her får hun støtte av Brita Møystad Engseth, kulturredaktør i Dagsavisen:

- Dette er fint. Det er spesielt bra at bokklubben satser på å oversette, fordi det er mye som ikke er tilgjengelig her i Norge. I USA skrives det jo egne krimbøker og komedier for homofile. Den skeive litteraturen er veldig viktig for de som skal ut av skapet. Det handler om å føle av man ikke er alene, og at man har et språk.

TILBAKESLAG: Anne Holt liker dårlig at De norske Bokklubbene lager en egen bokklubb for homofil og lesbisk litteratur: - Mine bøker om Hanne Wilhelmsen skal aldri ut i denne bokklubben, sier Holt.