Protester mot rockere

LONDON (Dagbladet): Politisk protest og avskyerklæringer mot popstjerner er ikke noe nytt. Det opplevde mange, fra The Beatles til Bob Dylan. Nå er det George Michael og Bob Geldof som kritiseres.

  • Førstnevnte har lagd en video med en tegneserie hvor Tony Blair framstilles som puddelen til George W. Bush.
Bob Geldof står bak en reklamefilm hvor en komiker opptrer som Hitler. Bob Geldofs reklamefilm er beregnet på aldersgruppa 25- 40 år, og skal vises på alle britiske kinoer denne sommeren. Det er en film mot euroen, og han har fått med seg mange kjente artister, blant andre komikeren Rik Mayall som opptrer som Hitler og proklamerer: «Ein Volk. Ein Reich. Ein Euro.»

  • Jødiske organisasjoner i Storbritannia har protestert og uttalt at dette er en hån overfor ofrene for holocaust.
Hitler-parodier er imidlertid ikke noe nytt; Chaplin, Mel Brooks og Spike Milligan brukte ofte nazilederen som symbol på galskap.

  • For motstanderne av euroen er det et kupp å få Bob Geldof til å engasjere seg.
Det er ventet en folkeavstemning i løpet av de neste to åra, og nei-siden forsøker å øke motstanden blant yngre velgere. I dag er om lag 66 prosent av britene mot å innføre euro, likevel mener motstanderne at de bør styrke stillingen ytterligere.

Protestene mot George Michael er også politiske. I USA blir hans video og single «Shoot the Dog» boikottet av radiostasjoner og platebutikker fordi han kritiserer amerikanernes krig mot terroristene og latterliggjør Tony Blair fordi han ifølge George Michael er en puddel som gjør akkurat som eieren (Bush) befaler.

  • «Shoot the Dog» er ment som politisk satire, forklarer George Michael, men den er ganske sterk kost.
Han sier i et intervju med Daily Mirror at den amerikanske regjering består av «bøller», og at britene bør gjøre det klart, spesielt for den muslimske verden, at de ikke følger amerikanerne blindt.

I intervjuet spør George Michael den britiske statsminister: - Når det gjelder et så enormt tiltak som å bombe Irak, hvordan kan du representere oss når du ikke engang har spurt oss? Kunne vi kanskje ta en prat om Saddam?

  • Det er lite trolig at George Michael blir invitert til Dawning Street 10 med det første for å snakke om Saddam; i en av videoens scener er han til sengs med statsministerens kone Cherie Blair.
Selv om det er ment som en fleip, vil det neppe bli verdsatt i familien Blair.

Uansett hva man mener om dem: Politiske utspill blant popartister vekker fortsatt stor oppsikt.