Protester mot sex-kunst

I Oslo filmet kunstneren Shu Lea Chang en mann som onanerte. I dag på Quart håper hun folk vil ha sex foran kamera. Kristenfolket reagerer med vantro.

KRISTIANSAND (Dagbladet): Men tidligere Grand Prix-vinner Stig van Eijk er nysgjerrig og vurderer å delta i det omstridte kunstprosjektet.

- Det er en avtale! Jeg skal i hvert fall stikke innom, sier Bergenseren til Chang og tar henne i hånda. Van Eijk jobber sammen med flere kamerater fra Bergen som vaktmannskap på Quarten og holder hus like ved sexlavvoen.

- Hva sa jeg? Dette kommer til å gå kjempefint. Jeg har kommet til riktig sted, her er det masse gærne folk, gliser Shu Lea Chang.

Hun har rigget opp en lavvo med transparent plastikk rundt, hvor intensjonen er at festivaldeltakere skal melde seg frivillig til å prøvespille for en film hvor ekte sexscener vil inngå. Resultatet skal stilles ut på Sørlandets kunstmuseum etter festivalen. Prosjektet skal belyse AIDS-problemet og inngår som en del av kunstutstillingen Detox i regi av Riksutstillinger.

Kontakt med politiet

Men allerede i formiddag får folk en forsmak på hva de kan vente seg. Bildet Dagbladet i dag publiserer er fra den foreløpige videoinstallasjonen i Sørlandets kunstmuseum. Videoen lagde Shu Lea Chang nylig i Oslo med tre frivillige nordmenn. Den viser blant annet ei jente som blir tildekket og svelger det som skal illustrere framtidssperm med rusvirkning. Handlingen er lagt til året 2030.

- Jeg ville ikke at deltakerne skulle ha sex med hverandre i videoen jeg lagde i Oslo, den skal mest fungere som en trailer for den filmen vi skal lage her på Quart, forteller Chang. Hun bekrefter at en av de mannlige deltakerne onanerte foran kameraet.

På Quart-festivalen vil hun gå enda lengre, hvis folk stiller opp. Kurator for utstillingen, Ståle Stenslie, forteller at han er i løpende kontakt med politiet for å sikre at de ikke begår lovbrudd.

Ikke sexshow

- Et pensjonistektepar kom forbi da vi jobbet med å lage lavvoen for et par dager siden og de spurte om de kunne få delta. Jeg håper de dukker opp, sier Chang. Hun opplyser at de som ikke har festivalpass, vil bli geleidet inn til lavvoen. Noen festivalbillett vanker det imidlertid ikke på deltakerne.

- Nei, da ville vi vel bli dømt for prostitusjon, kommenterer Quart-festivalens pressesjef Espen Thoresen Hværsaagod.

Chang har tidligere filmet folk som har sex til videoprosjekter i New York og Tokyo. Hun er overrasket over alt oppstyret.

- Ingen har sett noe ennå. Jeg synes det er en umoden reaksjon.

- Dere søker jo i reklamen etter folk som kan suge, pule, slikke, spille litt og bli høye?

- Ja, men det er reklamen. Jeg er fra New York, der snakker man slik. Men dette er ingen reality sexshow i det hele tatt, slik jeg har hørt noen folk omtale det.

- Forkastelig

- Jeg kan nesten ikke skjønne at kunstneren holder seg innenfor norsk lov. At ungdommer åpenlyst skal ha sex i et telt synes jeg er forkastelig, sier daglig leder Øyvind Valvik i Filadelfiamenigheten i Kristiansand.

Fungerende kristiansandsordfører Bjarne Ugland er også kritisk.

- Dette har vært en ubehagelig overraskelse for oss. Vi har fått mange reaksjoner fra kristiansandere som liker det dårlig. Teltet trekker fokus bort fra det som er Quart-festivalens hovedanliggende, nemlig å skape en positiv musikkopplevelse for ungdom.

- Shu Lea Chang portretterer bare det som skjer i alle Quart-telt hver kveld, sier kurator Stenslie.

MØTER PROTESTER: Tidligere Grand Prix-vinner Stig van Eijk (t.v.) utelukker ikke at han skal delta i Shu Lea Changs omstridte sexprosjekt. Her gir han kunstneren hånda på at han skal stikke innom mellom øktene som vaktmannskap på festivalen.
SEXLAVVO: I lavvoen skal Chang filme stort sett nakne deltakere, mens de prøvespiller rollene for en framtidsfilm som handler om en ny type sperm som gjør at folk bli ruset.
FØRSTE RUNDE: For to uker siden filmet Chang tre nordmenn til en video som fra i dag blir vist på Sørlandets kunstmuseum. En av de deltakerne onanerte foran kamera.