Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Protesterer mot Russlands homolov med sensuell kyssefilm

- Utrolig at ingen har trukket seg.

PROTESTERER: Bjarne Melgaard hadde håpet at idrettsutøverne selv hadde vist sin avsky mot Russlands homolovgivning i form av å trekke seg fra OL i Sotsji. Foto: Johannes Worsøe Berg
PROTESTERER: Bjarne Melgaard hadde håpet at idrettsutøverne selv hadde vist sin avsky mot Russlands homolovgivning i form av å trekke seg fra OL i Sotsji. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved hjelp av 40 homofile kyssende statister, setter kunstner Bjarne Melgaard og artisten Annie foten ned overfor den russiske homolovgivningen, skriver Aftenposten.

De to nordmennene har samarbeidet om kortfilmen «Russian Kiss», som slippes med tilhørende låt som slippes parallelt med OL-åpningsshowet fredag.

- Aksepterer det ikke - Det er viktig at vi setter ned foten og gir beskjed om at vi ikke aksepterer brudd på menneskerettighetene. Russland er tross alt nabolandet vårt, og derfor har vi et enda større ansvar, sier Anne Lilia Berge Strand alias som Annie til avisa.

Den New York-baserte nordmannen Melgaard har aldri vært redd for å vekke oppsikt - og til tider også provosere - med sin kunst. Denne gang hadde han imidlertid håpet at noen andre hadde protestert.

- Man hadde jo håpet at idrettsutøverne selv ville protestere, men det er det ingen som gjør. Det er utrolig at det ikke er en eneste atlet som har trukket seg eller nektet å delta i OL, sier kunstneren til Aftenposten.

Rasismeanklager Det er ikke lenge siden forrige gang Melgaard skapte blest rundt et av sine prosjekter.

Da han lanserte stolen «Chair», som er formet som en lettkledd, mørkhudet kvinne, ble han anklaget for rasisme. Disse anklagene dementerte han kort tid etter.

Tidligere har 47-åringen blant annet brukt fotografier av halvnakne smågutter i sitt kunstneriske arbeid, og hevdet at han ikke har noe etisk ansvar for bildene han stiller ut.

Artisten Annie er best kjent for 2004-låta «Chewing Gum», og opplyser at prosjektet «Russian Kiss» vil strekke seg over lengre tid.

Dette er langt ifra den første protesten mot den russiske homoloven. Blant annet har «Prison Break»-skuespiller Wentworth Miller kommet ut i skapet i ren protest, og under åpninga av Oslo Trend i går, demonstrerte designer Baron von Bulldog sin avsky under visninga - blant annet ved bruk av en rosa Putin-t-skjorte.

Den russiske oven forbyr all omtale av homoseksualitet og gjør det straffbart å vise sin seksualitet offentlig. Derfor er det lite trolig at Melgaard og Annies protestprosjekt vil bli vist offentlig i Russland. Loven ble innført for ett år siden.

SYNGER MED: Anne Lilia Berge Strand alias Annie er med på protesten mot Russlands homolov via låta og videoen «Russian Kiss».
Foto: Espen Røst / Dagbladet
SYNGER MED: Anne Lilia Berge Strand alias Annie er med på protesten mot Russlands homolov via låta og videoen «Russian Kiss». Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!