Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

USA-valget:

Protestpresident Trump vil ryste verden

Den skitneste valgkamp i moderne tid er over.

KULTLEDER: Donald Trump har opptrådt som en kultleder der han har brutt alle normer for valgkamp og personangrep. Foto: NTB Scanpix
KULTLEDER: Donald Trump har opptrådt som en kultleder der han har brutt alle normer for valgkamp og personangrep. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald J. Trump hadde store, skjulte velgergrupper i reserve da han i natt påførte Hillary Clinton og Det demokratiske partiet et katastrofalt valgnederlag. Hillary Clinton tapte valget i Florida og i industristatene i Midtvesten, de såkalte ruststatene. I disse statene har Trump vunnet støtte med sitt angrep på handelsavtaler og eksport av arbeidsplasser i industrien. Klokka 07:40 i morges vant han delstaten Pennsylvania og passerte de nødvendige 270 valgmannstemmene.

Før valgdagen ledet Hillary Clinton både på de nasjonale meningsmålingene, og i målinger i vippestater som ga henne et tilsynelatende overtak i valgmannskollegiet.

Men det holdt ikke. I morges så det ut til at hun fikk flest stemmer i nasjonen totalt, men tapte i valgmannskollegiet. Meningsmålinger og valgdagsmålingene tok feil. Sjokkbølger gikk gjennom Hillary Clintons valgvake i New York da opptellingen viste at hun gjorde det mye dårligere i vippestatene enn målingene hadde vist på forhånd. O5:10 i natt vant Trump vippestaten Nord-Carolina. Det fratok Clinton mulighetene til å kompensere for tap i Midtvesten etter at Trump vant i Florida. Der ventet Clinton-leiren å vinne etter at et stort antall latinske velgere forhåndsstemte.

På forhånd ga statistikkguruen Nate Silvers avanserte modell Clinton 71 prosent sjanse til å vinne, og Trump 28. Silver advarte imidlertid mot at hennes situasjon var mer sårbar enn Obamas i 2012. Hun lå svakere an i vippestatene enn Obama gjorde for fire år siden. Ved fire-tida i natt måtte Silver overstyre modellen sin med de nye resultatene og den nye usikkerheten i rustbeltet. Deretter ble modellen gradvis snudd på hodet til den viste seier for Trump. Og 06:03 i morges skrev Silver at i dette valget har meningsmålingene bommet «grusomt».

Valgdagsmålingene viser at Clinton har gjort det dårligere enn Barack Obama for fire år siden blant afroamerikanske og latinske velgere. Mens hvite velgere har mobilisert kraftig for Donald Trump.

President Donald Trump rykker inn i Det hvite hus i spissen for en hissig, opprørt og hevngjerrig populistisk bevegelse. Han har lovet dem en revolusjon med seg selv som revolusjonens sterke mann. På det republikanske partiets landsmøte i sommer erklærte Trump at bare han er i stand til å ordne opp i alt det som er galt i USA. På valgmøter i høst har han lovet «å tørke ut sumpen» i Washington.

Donald Trump har opptrådt som en kultleder der han har brutt alle normer for valgkamp og personangrep. Han har også vist åpen forakt for amerikanske politiske institusjoner og sentrale prinsipper i det amerikanske demokratiet.

Det republikanske partiet beholder kontrollen over Kongressen med flertall både i Senatet og Representantenes hus. Det gir president Trump store muligheter til å få vedtatt sin politikk. Han har lovet å oppheve Obamacare fra første dag på jobben. Det må han gjøre i samarbeid med Kongressen. Men han kan trekke USA fra pågående handelsavtaler. Han har også lovet å oppheve alle Obamas presidentdirektiver som blant annet omfatter miljøtiltak og reguleringer. Han har lovet å gjenåpne kullgruvene i West Virginia og ikke stenge dem i Kentucky. Og han kan starte opp igjen den omstridte Keystone oljeledningen. Han vil trekke USA ut av Parisavtalen. Det vil i tilfelle føre til at avtalen bryter sammen.

Trump har tidligere kalt klimatrusselen for «en kinesisk svindel».

Den 16. juni 2015 steg Donald Trump ned i lobbyen i det gullforgylte Trump Tower på Manhattan og erklærte at han stilte til valg som presidentkandidat for Det republikanske partiet. Nyheten havnet på side 16 i The New York Times. Trump lanserte sitt kandidatur med en klar rasistisk profil. Han talte i 45 minutter og sa at innvandrere fra Mexico var voldtektsmenn og kriminelle. Han lovet å bygge en mur for Mexicos regning for å holde dem ute. Han lovet å deportere 11 millioner ulovlige innvandrere med spesialstyrker.

Trump avsluttet valgkampen uten å trekke tilbake noen av løftene han startet med. Tvert imot forsterket han de rasistiske innslagene i sine taler og utspill. Den 7. november skrev Dana Milbank i The Washington Post at «Antisemitisme er ikke lenger undertonen i Trumps valgkamp. Det er melodien.» På valgdagen skrev The New York Times at valgkampen har vist at «Hat selger. Donald Trump har bevist at rasisme, fordommer og kvinnehat kan drive fram en landsomfattende valgkamp. Hr. Trump har vist at det er mulig å knytte til seg konspirasjonsteoretikere i ekstremhøyre, hvit makt-folk og antisemitter som blodtørstige allierte uten å støte vekk solide republikanske velgere.»

Denne valgkampen er blitt beskrevet som den skitneste i moderne tid. Personangrepene har vært voldsomme og har druknet nesten all debatt om politikk og politiske programmer. Men det meste av skitten har vært kastet av Donald Trump og hans støttespillere og rådgivere.

Clinton har svart med å beskrive Trump som ukvalifisert til å være president, med et farlig og ustabilt temperament, rasistiske holdninger og et forkastelig kvinnesyn. Han har satt kallenavnet «skurke-Hillary» på henne, og kalt henne gjennom korrupt og alvorlig kriminell, uten å legge fram noen form for bevis eller dokumentasjon. I den andre TV-debatten sa han at med ham som president ville «du ha sittet i fengsel».

Faktasjekkerne i de seriøse avisene har konstatert at Trump er en serieløgner med et forhold til sannhet og fakta som plasserer ham i en parallell virkelighet.

Likevel har et flertall av velgerne i valgkampen ment at Trump er mer sannferdig og tillitsverdig enn Hillary Clinton. Det henger nøye sammen med angrep og kritikk som Clinton er blitt utsatt for siden hun trådte inn på den nasjonale arena som Bill Clintons ektefelle.

11 dager før valgdagen sendte FBI-sjef James Comey et kort brev til representanter i Den amerikanske Kongressen. I brevet skriver han at det var funnet eposter som kunne ha betydning for etterforskningen av Clintons bruk av privat epost-server mens hun var utenriksminister. Det lekket umiddelbart ut at epostene lå på en datamaskin som ble brukt av Clintons nærmeste medarbeider Huma Abedin og av hennes fraseparerte ektemann, den skandaliserte, tidligere kongressrepresentanten Anthony Weiner. Weiner ble etterforsket for å ha utvekslet sex-budskap med en femtenårig jente.

FBIs innhopp i valgkampen var en gavepakke til Donald Trump som øyeblikkelig erklærte at «dette er større enn Watergate».

I ni dager ble dette Trumps viktigste angrepstema på valgmøtene. Hun sank i meningsmålingene og han knappet inn på forspranget. To dager før valgdagen skrev FBI-sjefen et nytt brev til Kongressen der han opplyste at etterforskningen var avsluttet. Epostene var kopier som FBI allerede hadde vurdert som «intet straffbart forhold».

I oktober ble Trumps kvinnesyn avslørt i et lydopptak fra 2005. Der sa USAs nyvalgte president at stjernestatusen ga ham mulighet til å kysse de kvinner han ble tiltrukket av, og til å beføle dem i underlivet som han selv lystet.

Trumps kvinnesyn mobiliserte kvinnelige velgere for Hillary Clinton. Hennes ledelse i meningsmålingene blant kvinner med høyere utdanning skjøt i været og holdt seg der. Men valgdagsmålingene viser at dette ikke var nok.

Donald Trump er den første presidentkandidaten siden Gerald Ford som ikke har offentligjort sine selvangivelser. Da The New York Times anonymt fikk tilsendt tre sider av hans selvangivelse fra 1995, viste den at han hadde oppført et tap på nær en milliard dollars som han siden kunne bruke til å slippe skatt de neste 18 årene. I den tredje og siste TV-debatten mot Clinton bekreftet han langt på vei at han hadde benyttet denne muligheten.

Siden er det blitt avslørt både at tapsoppføringen trolig var tvilsom og på kanten.

Den amerikanske presidenten er øverstkommanderende for landets væpnete styrker. USA bruker allerede mer på sine militære styrker enn de ti neste landene på lista. I valgkampen har Trump hevdet at landets styrker er i et kritisk forfall. Han har lovet å gjenreise forsvaret til gamle høyder.

Samtidig som han lover å øke forsvarsutgiftene, har han lovet store skattelettelser til landets rikeste. Økonomer hevder at denne kombinasjonen vil få den amerikanske statsgjelden til å skyte i været.

Donald Trump har helt fra starten i valgkampen beskrevet atomavtalen med Iran som en katastrofe som han vil endre. USA inngikk avtalen sammen med Storbritannia, Russland, Frankrike, Kina, Tyskland og EU. Trumps seier gjør denne avtalens framtid svært usikker. Resultatet kan bli at Iran setter inn alle tilgjengelige ressurser for å bygge en atombombe for å avverge et militært angrep fra USA.

Utenrikspolitikk har for det meste druknet i denne valgkampens mange personangrep. Men tidlig i valgkampen erklærte Trump at de baltiske landene ikke uten videre kunne regne med amerikansk hjelp i en krisesituasjon i forhold til Russland. Han erklærte at NATO er en foreldet allianse der alle andre land enn USA betaler for lite for den amerikanske sikkerhetsgarantien. Det sendte sjokkbølger inn i den vestlige alliansen.

Trump har flere ganger uttalt seg rosende om Vladimir Putin og har kalt ham en «sterkere leder enn Barack Obama». Nå er det president Donald Trump som skal forhandle med Russlands sterke mann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!