DEBATT

USA-valget:

Protestpresident Trump vil ryste verden

Den skitneste valgkamp i moderne tid er over.

KULTLEDER: Donald Trump har opptrådt som en kultleder der han har brutt alle normer for valgkamp og personangrep. Foto: NTB Scanpix
KULTLEDER: Donald Trump har opptrådt som en kultleder der han har brutt alle normer for valgkamp og personangrep. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Donald J. Trump hadde store, skjulte velgergrupper i reserve da han i natt påførte Hillary Clinton og Det demokratiske partiet et katastrofalt valgnederlag. Hillary Clinton tapte valget i Florida og i industristatene i Midtvesten, de såkalte ruststatene. I disse statene har Trump vunnet støtte med sitt angrep på handelsavtaler og eksport av arbeidsplasser i industrien. Klokka 07:40 i morges vant han delstaten Pennsylvania og passerte de nødvendige 270 valgmannstemmene.

Før valgdagen ledet Hillary Clinton både på de nasjonale meningsmålingene, og i målinger i vippestater som ga henne et tilsynelatende overtak i valgmannskollegiet.

Men det holdt ikke. I morges så det ut til at hun fikk flest stemmer i nasjonen totalt, men tapte i valgmannskollegiet. Meningsmålinger og valgdagsmålingene tok feil. Sjokkbølger gikk gjennom Hillary Clintons valgvake i New York da opptellingen viste at hun gjorde det mye dårligere i vippestatene enn målingene hadde vist på forhånd. O5:10 i natt vant Trump vippestaten Nord-Carolina. Det fratok Clinton mulighetene til å kompensere for tap i Midtvesten etter at Trump vant i Florida. Der ventet Clinton-leiren å vinne etter at et stort antall latinske velgere forhåndsstemte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer