Protestsangere

Bør artister engasjere seg politisk?

Si din mening NORSKE ARTISTER tok et oppgjør med fylla i Dagbladet denne uka. Det var Line Horntveth i Jaga Jazzist som sparket i gang debatten i en kommentar hun skrev for Tønsbergs Blad. Tubaspilleren hadde vært på sitt første Spellemanns-nachspiel og var sjokkert over hvor mye fyll og spetakkel hun var vitne til. Dagen etter fikk hun støtte fra Ephemera, Gåte, Ole Paus og St.Thomas.

–Det var for mye arroganse, flåseri og overflatisk oppførsel på Spellemannsprisen, sa St. Thomas.

Han har nylig lagt fyll, arroganse og flåseri på hylla.

Men sannheten er at landets nye artiststand har vist seg å være langt mindre overflatiske enn noen kunne forvente.

I FJOR SOMMER deltok flere norske artister på en festival mot Verdensbanken.

–Vi stiller opp på arrangementer som er mot vold og som er viktige. Og debatten om Verdensbanken og sletting av u-landsgjeld er viktig, sa vokalist Mariann Thomassen i Surferrosa.

I januar stilte et samlet norsk blueslag på Rockefeller for å samle inn penger til sultofre i Zimbabwe. Den populære rockeklubben Mono i Oslo har vist seg som vår tids Club 7, og de trekker fulle hus med både fredskonserter og politiske debatter. Hiphopere som Apollo, Gatas Parlament, Don Martin og URO rapper alle om sitt politiske syn. Og de siste månedene har artistene stått i kø for å delta på ulike antikrigsarrangement. BigBang, Number Seven Deli, Minor Majority, Midnight Choir, Real Ones, Vidar Vang, Kaizers Orchestra, Salvatore, Thomas Dybdahl, William Hut, Tolv Volt, Maria Solheim og deLillos er blant dem som har markert motstand mot Bush-regjeringens aggressive linje.

EN MENINGSMÅLING fortatt denne uka viser at hele 71 prosent av USAs befolkning støtter krigen mot Irak. Amerikanske kjendiser som Sean Penn, Dixie Chicks, Steve Earle og Martin Sheen fra tv-serien «Presidenten», har fått merke folks vrede over det som blir oppfattet som anti-amerikanske holdninger. Fans har knust Dixie Chicks-plater, radiostasjoner boikotter dem og Penn ble nylig strøket fra et filmmanus. Disse har naturlig nok mer å tape på sitt engasjement enn våre hjemlige kjendiser. Her er det vel bare Petter Nome som virkelig har fått føle reaksjonene på kroppen. Men selv om norske artister ofte har opinionen på sin side, er det slett ingen selvfølge at såpass mange engasjerer seg politisk. Det enkleste ville selvsagt være å adoptere Paperboys\' livsfilosofi: «Alt går ad undas, så vi kan likeså godt ha det litt moro på veien.» Jeg synes ikke dagens artist-Norge står noe tilbake for det visesyngende 70-tallet, hverken når det gjelder engasjement eller moral.Så får det heller være at de snøvler litt når de mottar priser.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladet FREDAG.

MOT BUSH: At bombene faller i Bagdad er i allfall ikke norske artisters sin skyld. De har vist seg fra en anstendig og engasjert side det siste året, skriver artikkelforfatteren. Her spiller halve Kaizers Orchestra akustisk på konserten «Bråk mot krig» fra Mono tidligere i år.