DEBATT

Protestvelgerens dilemma

Dagens valgsystemer kan gjøre det fristende å avgi en ren proteststemme i håp om at andre velgere sikrer ditt foretrukne resultat, men denne flokkimmuniteten risikerer å bryte sammen hvis for mange andre tenker på samme måte.

<b>HODET ELLER HJERTET:</b> Det er mange som frykter Donald Trump, men som bare svært motvillig vil stemme på Hillary Clinton. - Å «sende et signal» med stemmeseddelen din bærer med seg risikoen for at du bidrar til et annet utfall enn du egentlig ville ønsket, skriver Doremus Schafer. Foto: Sofia Eriksson / TT
<b>HODET ELLER HJERTET:</b> Det er mange som frykter Donald Trump, men som bare svært motvillig vil stemme på Hillary Clinton. - Å «sende et signal» med stemmeseddelen din bærer med seg risikoen for at du bidrar til et annet utfall enn du egentlig ville ønsket, skriver Doremus Schafer. Foto: Sofia Eriksson / TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter at britene våknet opp til meldingene om Brexit-flertall 24. juni, begynte det raskt å versere sitater fra angrende velgere som ga uttrykk for at de hadde stemt Leave som en ren proteststemme, basert på at de følte seg trygge på at Remain ville gå av med seieren. De ønsket å gi «eliten» en nesestyver ved at flest mulig stemte mot dem - men nå som det viste seg at protestbølgen var så stor at Leave fikk flertall, skulle de ønsket de kunne omgjøre valget sitt.

Så skal man være forsiktig med å konkludere med at dette hadde et vesentlig omfang, på bakgrunn av bare noen få enkeltstående anekdoter. (Forsøkene på å måle fenomenet i ettertid spriker litt i ulike retninger.) Men det er rimelig å anta at det var noen velgere som stemte for Brexit som en ren proteststemme (og håpet at Remain ville vinne) - ikke minst fordi dette faktisk er en logisk handlemåte, dersom man antar at det endelige utfallet er gitt på forhånd.

Det er mye som tyder på at en betydelig andel av Leave-velgerne ikke egentlig hadde sterke meninger for eller mot EU, eller stor tro på at en utmelding ville gjøre livene deres noe vesentlig bedre - men brukte folkeavstemningen som en anledning for å uttrykke sin mer generelle motstand mot den rådende politiske eliten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer