- Prøvde å få til et møte i tre måneder

Forfattere misfornøyde med Gyldendal.

BYTTET FORLAG: Stein Morten Lier har holdt til på Gyldendal siden 2004. Men hans femte roman kommer ut på Aschehoug. Han mener Gyldendal har vært katastrofalt dårlige til å markedsføre bøkene hans. Foto: FRANK KARLSEN
BYTTET FORLAG: Stein Morten Lier har holdt til på Gyldendal siden 2004. Men hans femte roman kommer ut på Aschehoug. Han mener Gyldendal har vært katastrofalt dårlige til å markedsføre bøkene hans. Foto: FRANK KARLSENVis mer

|||(Dagbladet.no): - Jeg forsøkte å få til et møte med redaktøren min i tre måneder før jul, uten at det gikk. Når du sitter alene og skriver hele året, trenger du feedback og en redaktør du føler at er der for deg. Oppfølgingen ble etter hvert så dårlig at jeg mistet troen på meg selv, sier krimforfatter Stein Morten Lier til Dagbladet.

Han er en av flere forfattere som har forlatt Gyldendal til fordel for andre forlag den siste tiden.

Lier har gitt ut fire krimromaner på Gyldendal siden 2004, men til høsten kommer hans femte roman ut hos konkurrenten Aschehoug.

I et intervju med nettstedet Bok og Samfunn kommer han med sterk kritikk av sitt tidligere forlag. Foruten dårlig oppfølging, var markedsføringen av bøkene hans katastrofalt dårlig, mener han.

- Gjorde ingenting
Den siste boka hans, «Øye for øye», solgte ifølge Lier svært dårlig sammenlignet med de tidligere bøkene. Det til tross for svært gode kritikker. Dagbladets anmelder mente han hadde skrevet sin aller beste bok hittil.

- Markeds- og salgsavdelingen gjorde ingenting. Når den fikk en førstesidehenvisning i Dagbladet, burde en kunne forvente at de i alle fall fikk den ut i butikkene. Men minst et tjuetalls mennesker har kommet og spurt meg hvor i all verden de kan få tak i boka, sier Lier til Dagbladet.

I Aschehoug har situasjonen så langt vært helt annerledes.

- Her har jeg en redaktør som kontakter meg hele tiden, og har fått full oppbacking hele veien. Markedsfolkene har også vært mye tidligere ute med alt, sier han.

Han understreker likevel at han synes Gyldendal har opptrådt svært realt i forbindelse med forlagsbyttet.

- De tok et møte med meg å prøvde å rette det opp, men da var det for sent.

BYTTET FORLAG: Morten Harry Olsen kommer med ny bok på Arneberg i 2010. Også han er misfornøyd med markedsføringsjobben til Gyldendal. Foto: OLA SÆTHER
BYTTET FORLAG: Morten Harry Olsen kommer med ny bok på Arneberg i 2010. Også han er misfornøyd med markedsføringsjobben til Gyldendal. Foto: OLA SÆTHER Vis mer

Tredoblet salget
Også forfatterne Morten Harry Olsen og Jan Mehlum har nylig forlatt Gyldendal.

- Gyldendal har ikke fått til å markedsføre og selge bøkene mine, sier Morten Harry Olsen til Bok og Samfunn.

Hans neste bok kommer ut på Arneberg forlag i 2010, og Olsen har tro på at han vil få det bedre på et mindre forlag.

Også Jan Mehlum valgte et lite forlag da han byttet til Publicom i fjor. Den første boka han kom med der, «Det ingen vet», solgte over tre ganger så mye som hver av de åtte krimbøkene han hadde gitt ut på Gyldendal.

- Kan ikke lykkes med alt
Men informasjonssjef i Gyldendal, Bjarne Buset, synes ikke forlaget er dårlige til å markedsføre bøkene sine.

- Vi har vært høyt oppe på bestselgerlistene hele våren, så det er ikke det at vi ikke klarer å markedsføre bøker. Men vi kan ikke lykkes med alt. Veldig mange forfattere er misfornøyde med markedsføringen av bøkene sine. Det har vært en voldsom vekst av titler som har kommet ut den siste tida, og kampen om plassen i bokhandlene er brutal. Jeg forstår frustrasjonen til forfatterne, sier Buset.

Han beklager kritikken fra Stein Morten Lier.

- Vi pleier ikke å kommentere forlagsskifter, men er lei oss for at han opplever det sånn. Vi er vel Norges største skjønnlitterære forlag, og det er naturlig at noen forfattere forlater oss. Jeg synes ikke dette er dramatisk mange, sier han.

BYTTET FORLAG: Jan Mehlum opplevde en betydelig oppsving i boksalget da han byttet til lille Publicom forlag. Foto: ANDERS GRØNNEBERG
BYTTET FORLAG: Jan Mehlum opplevde en betydelig oppsving i boksalget da han byttet til lille Publicom forlag. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer