- Prøver å beskytte meg selv

Knut Lystad (68) står fortsatt på scenen, men unngår anmelderne og det store publikummet. Nå er han tilbake i rampelyset i tv-programmet «Klovn til kaffen».

VETERAN:  I Danmark er det ingen som vet at jeg er morsom, sier Knut Lystad, som bor i Hellerup utenfor København med kjæresten Jytte, bonusbarn og -barnebarn.
VETERAN: I Danmark er det ingen som vet at jeg er morsom, sier Knut Lystad, som bor i Hellerup utenfor København med kjæresten Jytte, bonusbarn og -barnebarn.Vis mer

Det har tilsynelatende vært stille rundt Knut Lystad de siste åra. Dels fordi han delvis bor i Danmark, dels fordi han har takket nei til flere tv-konsepter, dels fordi han i motsetning til sin tidligere makker Lars Mjøen ikke er opptatt av å refse den nye humoren på sosiale medier.

Men Knut Lystad er still going strong, og nå dukker komikerveteranen opp i TVNorges nye søndagssatsning, «Klovn til kaffen». Her må han framføre en av de andre komikernes glansnumre, og innrømmer at han var langt utenfor komfortsonen flere ganger. Akkurat som i gamle dager.

- Du vet, da vi drev på med KLM så fantes det ikke garderober og campingvogner, vi sto i underbuksa og skiftet midt i Majorstua-krysset, sier han og ler.

Unngår anmelderne Knut Lystad opptrer fortsatt sammen med makker Tom Mathisen - også kjent som fortelleren i «Brødrene Dal».

- Vi holder fortsatt show sammen, og gjør en del for næringslivet, men holder oss under radaren til anmelderne. Vi har fått tilbud om å ta showet til en scene og opptre for et større publikum, men jeg orker ikke at noen skal komme og analysere oss. Jeg vil ikke vurderes på den måten lengre. Jeg føler ikke lenger at jeg har noe å bevise, og vil bare ha det moro - og at folk har det moro. Men det er nok også for å beskytte seg selv litt, sier Knut Lystad.

For den som ikke måtte huske det, Knut Lystad var altså en av brødrene Dal, nemlig Roms, sammen med Trond Kirkvaag som Brumund og Lars Mjøen som Gaus. De tre utgjorde også humortrioen KLM, og jobbet tett sammen i mange år, til Trond Kirkvaag døde i 2007.

PÅ GAMLE TRAKTER: Knut Ove Lystad er vokst opp på Bekkestua i Bærum, der han fortsatt har et hus - selv om han bor mest i Danmark. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ GAMLE TRAKTER: Knut Ove Lystad er vokst opp på Bekkestua i Bærum, der han fortsatt har et hus - selv om han bor mest i Danmark. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det som gjorde oss bra var at vi bygde på hverandre, og var nok bedre sammen enn hver for oss. Jeg var nok på mange måter en mellommann mellom de to andre, sier Knut Lystad, og forteller at de ofte kunne være uenige om detaljer i skriveprosessen.
- Det tror jeg var bra. For uten motstand blir ikke det man gjør bra, sier Lystad.

- Lo så hun skreik Det er nesten bare hårfargen som har forandret seg, manken er fortsatt tjukk og mimikken er spill levende. Historiene triller ut, som da restaurantmenyen på Bekkestua minner han på den gangen han satt på en hotellbalkong i Montreaux sammen med henne som skulle bli hans andre kone og akkurat satte bestikket i en deilig Croque Monsieur. Med det resultat at tallerkenen kom borti tefatet under  kaffekoppen, koppen fløy opp i været og landet midt på sandwichen. Opp-ned.
- Min kjære lo så hun holdt på å knekke sammen, jeg lo vel ikke så mye der og da. I ettertid har vi ledd mye av det.

Fortsatt gjenkjent Knut Lystad blir fortsatt gjenkjent på gata. 35 år etter den første episoden blir nemlig «Brødrene Dal» stadig sendt i reprise på NRK Super.
- For ikke så lenge siden stoppet jeg på en bensinstasjon i Sverige der det var en busslast med skoleungdommer på vei til Polen, og hele gjengen kom stormende og ropte: «Du er kul». Å bli kalt kul av en gjeng med fjortiser når du er godt oppe i 60-åra, det er jo litt morsomt, sier Knut Lystad, og humrer.

Vil ikke refse kolleger I «Klovn til kaffen» skal Knut Lystad leke med komikerkollegene Hege Schøyen, Linn Skåber, Espen Eckbo, Odd Magnus Williamson og Steinjo. De to damene har han jobbet med før, Steinjo har han truffet da de begge var i NRK, Espen Eckbo har han truffet på premierer og Odd-Magnus Williamson har han truffet på fest hos Lars Mjøen, da Odda en periode var sammen med datteren til Mjøen.
- Etter at Odd Magnus Williamson sluttet var jeg også med som gjesteprogramleder i «Torsdag kveld fra Nydalen».

Kollega Lars Mjøen har tidligere gått hardt ut mot humoren i «Torsdag kveld fra Nydalen».

- Jeg stilte opp litt for å vise at ikke jeg også var sur på dem. Lars må selvsagt få mene hva han vil, men jeg deler ikke hans oppfatning. Ja, noe er dårlig, men langt fra alt. De er lekne - på samme måten som vi var i starten, da må man få lov å prøve og feile. Det gjorde vi også.

Bård og Harald i KLM Flere av KLMs etterkommere trådde sine barnesko i trioens programmer.

- Bård og Harald overtok jo på en måte etter oss. De har gjort utrolig mye bra, det beste var kanskje «Ut i vår hage», selv om det ikke ble det mest populære. I Team Antonsen prøvde de å favne over et videre spekter, det ble nesten litt som KLM. Begge har jo vært hos oss - Harald spilte blant annet sønn i en prestesketsj, og Bård var stand-in for Lars i en Brødrene Dal-episode, sier Lystad og ler.

BANEBRYTENDE: KLM-gutta, f.v. Trond Kirkvaag, Lars Mjøen og Knut Lystad snudde opp-ned på norsk humor i mange år.
BANEBRYTENDE: KLM-gutta, f.v. Trond Kirkvaag, Lars Mjøen og Knut Lystad snudde opp-ned på norsk humor i mange år. Vis mer