ANKLAGES FOR LØGN: Den svenske suksessforfatteren Jan Guillou anklages for å lyve om sin familiehistorie i en ny bok. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ANKLAGES FOR LØGN: Den svenske suksessforfatteren Jan Guillou anklages for å lyve om sin familiehistorie i en ny bok. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Prøver å gjøre meg til evig løgner

Jan Guillou raser mot ny bok.

(Dagbladet): Den svenske suksessforfatteren Jan Guillou (69) anklages for å lyve om sin familiehistorie, skriver avisa Expressen.

Anklagene kommer i boka «Höjd över varje misstanke», skrevet av journalisten Paul Frigyes.

Sår tvil om familiehistorie I boka som han har jobbet med i flere år, hevder Frigyes at Guillou lyver når han sier at hans far og farfar var motstandsmenn under krigen, noe den kjente forfatteren blant annet har skrevet om i boka «På jakt efter historien - spioner, reportage och häxor».

I den nye boka sår Frigyes også tvil om at Guillous morfar var nazist, som forfatteren har hevdet.

Nå går Guillou til motangrep på Frigyes.

- Hensikten er å gjøre meg til en evig løgner. Forfatteren tar feil. Dette er et forsøk på karaktermord, sier Guillou til Expressen, som har besøkt ham i Franschhoek, Sør-Afrika.

Finner ikke navnene I et innlegg på Expressens nettsider skriver Frigyes at han ikke har funnet navnene til Guillous far og bestefar i de offentlige arkivene over franske motstandsmenn under krigen, som Guillou hevder at de var.

Det forklarer den kjente forfatteren slik:

- De finnes sikkert der, men det er bare at journalisten ikke har funnet det. Han kunne bare ha spurt meg, sier han.

Det mener Frigyes imidlertid at han har gjort - gjentatte ganger.

- Jeg spurte han om hvor informasjonen kom fra. Han sa at «Dette har jeg fra min far». Jeg har aldri påstått at de ikke kan ha kjempet for de franske styrkene, men jeg finner dem ikke i deres arkiver, sier han til Expressen.

På spørsmål om han forstår Guillous kritikk, svarer Frigyes:

- Absolutt. Om han har opplysninger som motbeviser dette, så er naturligvis relevant.