KLARE MENINGER: Skuespiller Tuva Novotny er klar i talen både når hun snakker jobb og personlige prinsipper. Foto: Elen Kristvik/Dagbladet
KLARE MENINGER: Skuespiller Tuva Novotny er klar i talen både når hun snakker jobb og personlige prinsipper. Foto: Elen Kristvik/DagbladetVis mer

Prøver du å få Tuva Novotny til å posere med trutmunn er svaret klart

- Jeg sier bare no fucking way.

(Dagbladet): Googler du Tuva Novotny (32) viser det femte søket at en kvinnelig blogger mener at skuespilleren er det vakreste i verden.

- Ja, hva faen skal man si til det? Det er vel et kompliment. Men min generelle relasjon til nettet og den delen av min jobb er at det er noe jeg ikke vil ta del i, sier Tuva Novotny og smiler til Dagbladet.

Gjør ikke forsider Det verserer en del rykter om den svenske skuespillerinnen på internett, et går ut på at hun har et mediemanifest med regler pressen må overholde dersom de ønsker et intervju. Det ler hun bort og sier er tull.

- Men jeg gjør ikke forsider og vil ikke bli stylet til intervjuer. Jeg nekter å bli formpresset etter et estetisk ideal jeg synes det er vanskelig for unge mennesker å forholde seg til, sier hun.

Hun debuterte i den svenske såpeoperaen «Skilda världar» i 1996. Da var hun 16. Hun tror det kan ha noe å gjøre med sine sterke prinsipper om dagens kvinneideal.

- Jeg var 16 og fikk merke at folk ville ha noe av meg som ikke var meg. Jeg synes den framstillingen av kvinner hører 40-tallet til. Vi ser sterke kvinner overalt, men likevel poserer de med halvåpen munn foran kamera. Hvis jeg hører at jeg passer inn i en slik rolle, sier jeg bare no fucking way, sier hun. Og smiler.

Mobbefrykt Det er sjelden hun tropper opp pyntet til fingerspissene på den røde løperen, og hun nekter konsekvent å snakke inngående om sitt privatliv. Utviklingen av folks digitale liv synes hun er skummel fordi man ikke kan kontrollere hvilket bilde av seg selv som lever videre.

- Det er overlevelsesinstinkt som går tilbake til mobbefrykt. Ingen vil stå i midten av en gjeng og bli pekt på, mener hun.

Ut fra det sier det seg egentlig selv at hun ikke er på Facebook.

Hun smiler nesten hele tiden. I et redigeringsstudio i Oslo jobber hun med en episode av «Dag» hun har regi på. I serien spiller hun Eva som utvikler et forhold til seriens hovedrolle spilt av Atle Antonsen.

- Vi som jobber med «Dag» er som en familie. Det er ikke ofte man finner en så lik sammensetning av folk, både intellektuelt, kreativt og hvordan man har blitt oppdratt. Regissør og produsent satte oss sammen, men vi hadde flaks også. Det er ikke ofte man jobber med folk som er så like i sin kreative ambisjon.

Elsker København Hun forklarer sukssessen til Dag med at den er kompromissløs.

- Den er ikke laget for å tilfredsstille noen. Overraskende nok tror jeg folk kjenner seg igjen, og det er godt gjort at de klarer å innrømme det. Ingens liv er A4, det går opp og ned.

Novotny jobbet med Julia Roberts i Hollywood-filmen «Eat, pray, love», og omtaler stjerna som megaproff. Det må til skal man holde på statusen sin i Hollywood.

- I USA skal man jobbe hardt for å få fortsette å jobbe. Hvis fem vil ha en jobb her, vil 50 000 ha jobben der, sier hun.

Det var spennende å jobbe på en så stor skala, men Novotny synes ikke på noen måte at det er bedre enn mindre produksjoner. Etter jul er hun aktuell på filmlerretet med teamet fra «Dag» i filmen «Føkk-up». Hun pendler en del mellom Norge, Sverige og Danmark. Hun bor i København fordi den er «vakker selv om den er skitten».  Hun innrømmer at hun har en norsk-dansk kjæreste «Dag»s manusforfatter og regissør Øystein Karlsen beskriver som «veldig, veldig, pen, med en kropp som en svømmer og uten feil».

- En annen ting det står om deg på nettet er at du kan 13 språk?

Novotny smiler lurt.

- Det er bare tull. Jeg kan norsk, svensk, dansk, hverdagstsjekkisk, engelsk, fransk og spansk.