Prøver IKEA å være interiørverdenens svar på normcore?

Årets katalog er her. Vår anmelder er ikke imponert.

ANMELDELSE: Et av de sikreste tegnene på at sommeren virkelig er over, er når invitasjonen til lanseringen av årets Ikea-katalog lander i innboksen min. Etter et litt vågalt dypdykk hva angår forside i fjor, lander vi i år trygt og godt i en myk dobbeltseng.

Sengen er akkurat passelig nonsjalant oppredd der den står midt i rommet, vendt vekk fra utsikten mot en søvntung himmel der blåfargen så vidt har begynt å titte fram. På denne blå himmelen svever den gule Ikea-logoen trygt og godt.

Welcome to Sweden.

DET ER DEN GODE DAGEN — både starten og slutten på den — som er tema i år, det betyr at det er soverommet og badet som får spille hovedrollen. Men der fjorårets katalog hadde noen interiørstylinger som fikk deg til å stoppe opp og tenke «wow», ligger alt mer på det jevne i år.

Flere steder kan det se ut som om Ikea-stylistene - som jeg vanligvis bare har fine ting å si om - har tatt seg et hvileskjær. Man blar seg gjennom side på side med pene, men ganske så pregløse interiører, bebodd av like pene og pregløse mennesker.

Men stopp en hal; akkurat det er jo faktisk veldig trendy. For du har vel hørt om «normcore», den nye trenden som handler om å forsvinne i mengden ved å bruke vanlige ganske upretensiøse klær?

Kan hende satser Ikea i år på å være interiørverdenens svar på normcore?

AKKURAT SOM I FJOR er ikke katalogen stappfull med nyheter, mange ting er blitt sluppet allerede. IKEA PS 2014-kolleksjonen har noen perler som tåler et gjensyn selv om jeg så dem første gang på vårparten; både skatollet, oppbevaringsmodulene og en smart veggskinne kan få plass på ønskelisten.

Jeg liker også godt den nye barneromsserien Busunge, all ære til Ikea som faktisk klarer å lage inspirerende og litt uforutsigbare barnerom.

PREGLØST: I motsetning til fjoråret, mangler årets Ikea-katalog wow-faktor, mener Dagbladets anmelder.
FURU: Nordnes-serien, som dette vitrineskapet tilhører, bringer furua tilbake til heder og ære.
NY BARNEROMSSERIE: Busunge er navnet du skal se etter i varehuset.
BARNEROM: Inspirerende og litt uforutsigbare barnerom er blant Ikas force i år.
PS: Ikea PS2014-serien er ikke helt ny - men tåler et gjensyn.

Ja, de har en rosa seng, men den styles mot en svart vegg og med tøffe detaljer.

I tillegg liker jeg samarbeidet med Cirkus Circör om en serie barneprodukter som oppfordrer til bevegelse.

DEN GODE, GAMLE FURUA begynte Ikea så smått å reintrodusere for et par år siden, og i årets katalog får den enda større plass i form av en rekke produkter under navnet Nornäs.

Men også denne serien hadde førpremiere tidligere i år, så intet nytt under solen. Det er likevel en serie som appellerer til meg, med sin fine miks av både ubehandlete og malte overflater. Verdt å sjekke ut.

Jeg opplever ikke Ikea som særskilt innovative lenger, selv om de fremdeles er flinke til å tolke og følge trender.  Spørsmålet er om ikke den trykte katalogen deres har utspilt sin rolle.

 I katalogen på nett og app får man mange spennende tilleggsfunksjoner, og nyheter ankommer varehusene månedlig. Skal katalogen ha både betydning og funksjon i årene fremover må den by på uovertruffen inspirasjon i form av sterke bilder og ideer man umiddelbart får lyst til å «stjele».

Ikke minst bør den si noe mer om interiør og design enn at «en god dag starter her» eller at «et soverom kan være mer enn bare et sted å sove».

Årets katalog gjør dessverre ikke det.

NYE BARNEROMSMØBLER: Busunge-serien er blant det vår anmelder liker i den nye katalogen. Faksimile: Ikea
NYE BARNEROMSMØBLER: Busunge-serien er blant det vår anmelder liker i den nye katalogen. Faksimile: Ikea Vis mer