Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Provokasjon kan lede til fremgang

At stigmakortet trekkes fram hver gang slike saker nevnes impliserer på mange måter at mediene bør forbli tause.

STIGMA ELLER IKKE:  Vi kan ikke alltid ta hensyn til om folk blir fornærmet, skriver artikkelforfatteren.

Illustrasjonsfoto: Siv Seglem
STIGMA ELLER IKKE: Vi kan ikke alltid ta hensyn til om folk blir fornærmet, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Siv Seglem Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder i mental helse ungdom, Adrian Lorentsson skrev i et blogginnlegg på psykologforeningens nettsider i forrige uke at han er «Dritt lei. skikkelig drittlei av at mediene igjen har prestert å stemple alle psykisk syke som farlige». Liknende synspunkter fremmet han i en kronikk i Dagbladet.

Jeg forstår frustrasjonen hans, men finner utspillet i overkant upresist. I stedet for å bruke situasjonen til å sette søkelys på hva som kan bedres i det psykisk helsevernet, kritiserer han NRK. Statistikkbruken til NRK, når de sier at halvparten av alle drap begås av en person med psykiske lidelser, er ifølge Lorentsson tendensiøs og forvrenger virkeligheten. Her har Lorentsson et poeng.

Det er likevel et faktum at personer med schizofreni har en statistisk høyere sjanse for å drepe enn normalbefolkningen. På verdensbasis gjelder det ca. seks prosent. Det må samtidig påpekes at antall schizofrene pasienter som ender opp med å ta sitt eget liv ligger mellom 10 og 15 prosent.

Jeg er enig i at det er viktig med fokus på å redusere antall selvmord slik Lorentsson skriver. Det jeg ikke er enig i, er fremstillingen han kommer med i blogginnlegget sitt av NRKs dekning. NRK har ikke stemplet alle psykisk syke som farlige. De har kun kommet med informasjon som viser at systemet ikke fungerer slik det skal. Det er det som implisitt ligger i NRKs fremstilling. Slik jeg ser det kan det at NRK har satt dette på dagsorden få positive følger ved at det blir et sterkere fokus på hvordan slike hendelser kan forhindres i fremtiden.

At mediene fremstiller store deler av befolkningen som ravende gale drapsmenn helt uberettiget, slik Lorentsson skriver stemmer ikke. NRK påpeker i artikkel etter artikkel at psykisk syke generelt ikke er farlige. Argumenter som ligner på det Lorentsson kommer med blir brukt igjen og igjen av brukerorganisasjoner for psykisk helse. Dette skjer nærmest hver gang det kommer frem i mediene at en psykisk syk har drept eller skadet noen. Det at brukerorganisasjonene trekker frem stigmakortet hver gang slike saker nevnes impliserer på mange måter at mediene bør forbli tause i slike saker.

Hvordan skal vi i så fall få til en god og åpen debatt om hvordan vi kan få ned antall drap? Derfor kan vi ikke alltid ta hensyn til om folk blir fornærmet. For en provoserende debatt setter dagsorden, og kanskje kan denne dagsordenen føre til fremgang.

Hele Norges coronakart