Provokatør på eget forlag

Du skulle tro TED GRANLUND (23) var verdens snilleste poet, trass i metal-looken. Men bak løtendialekta skjuler det seg en provokatør.

Forlaget hans K.Ø.S., eller Kniv. Øks. Spade, er et ekte undergravingsprosjekt. Teds første diktsamling solgte i 800 eksemplarer. Den andre ble kjøpt inn av Kulturrådet. Et nesepek til forlagene, altså, som han mener har for stor makt.

- Jeg er litt utafor når jeg gir ut på eget forlag. Jeg blir en slags kuriositet, en særing. Men jeg føler meg ikke sær, sier han.

Provoserende nok er Ted «ikke imponert» over dagens norske poesi. Det skjer ikke så mye nytt, mener han.

- Enn du da, er ikke du noe nytt?

- Jeg føler meg ikke som det, men det er stor interesse for at jeg gir ut på eget forlag. Mange har lyst til å gjøre det, men vet ikke at det er veldig lett. Forfattere må stole mer på sin egen dømmekraft. Jeg har i hvert fall aldri vært i tvil om at det jeg skriver er godt nok for utgivelse.

Teds familie fikk seg en strek i regninga da han sa han ville skrive dikt. De ser det ikke som noen jobb.

- De vanligste fordommene om poeter er at vi ikke gidder å jobbe med noe annet. Men det er livsnødvendig for meg å skrive. Hadde jeg ikke klart det, var det ikke mening i noe. Hadde jeg visst hvorfor jeg skriver hadde det kanskje ikke vært så spennende, sier Ted, og hvisker mantraet sitt, hentet fra «17. mai 1970» av Jan Erik Vold:

- «Vi må skrive gode dikt»!

Og flere gode dikt blir det nok når Teds tredje diktsamling kommer i april.

Les mer om Ted på www.dagbladet.no/granlund

Les om sju andre poeter og sangtekstforfattere på www.dagbladet.no/ungepoeter!

<P>PROVOSERER: Ted Granlund er en motkultur til de store forlagene med sitt eget undergravingsforlag Kniv. Øks. Spade.