Provokatøren Jan Guillou

Guillou provoserer i svart og hvitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Jan Guillou har aldri vært glad i det svenske sikkerhetspolitiet, og i «Den indre fiende» gir han seg selv igjen mulighet til å harselere med dem. Bakgrunnen for romanen er av det høyst alvorlige slaget, men Guillous provoserende stil og humoristiske sans gjør at den virker mer som forlystende folkeopplysning.

Terror og demokrati

Temaet i denne pedagogiske boka fra Guillou (hans trettiende) er terrorisme og demokrati, og dilemmaet han tar opp er hvordan et demokrati kan bekjempe terrorisme uten å samtidig bryte sine egne demokratiske lover.

I hans tenkte historie lar han sikkerhetspolitiet ta med seg omkring femti personer under en nattlig aksjon i en drabantby utenfor Stockholm. Ni blir varetektsfengslet, på mistanke om at de tilhører en svensk gren av al-Qaida og har planer om å drepe Carola, men all annen informasjon om deres forbrytelser hemmeligstemples av hensyn til rikets sikkerhet.

Heltene i dramaet er Sveriges Radio-journalisten Erik Ponti, en gammel raddis som har vært i tottene på sikkerhetspolitiet før (han minner ikke så lite om forfatteren selv), hans gamle kompis Pierre Tanguy, og sistnevntes kone, politietterforskeren Ewa Johnsén-Tanguy. Hun headhuntes nærmest til sikkerhetspolitiet, fordi hun har unike evner som avhørsleder, og fordi deres egne eksperter kommer til kort overfor de farlige terroristene. Men den nye jobben gjør at hun havner i lojalitetskonflikt med både sin mann og Erik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.