KOMMENTARER

Provokatørenes tid i Thailand

Thailands regjering har innført 60 dagers unntakstilstand fra onsdag. Det er noe sånt demonstrantene mot statsminister Yingluck Shinawatra har forsøkt å lokke fram.

UNNTAKSTILSTAND: Thailands statsminister Yingluck Shinawatra snakker til journalistene etter å ha innført unntakstilstand i hovedstaden og områdene rundt. Foto: REUTERS / Scanpix / Athit Perawongmetha
UNNTAKSTILSTAND: Thailands statsminister Yingluck Shinawatra snakker til journalistene etter å ha innført unntakstilstand i hovedstaden og områdene rundt. Foto: REUTERS / Scanpix / Athit Perawongmetha Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I mer enn to måneder har demonstranter i gatene i hovedstaden Bangkok, under ledelse av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban, forsøk å styrte statsminister Yingluck Shinawatra. Men demonstrantene, gjerne kalt «gulskjorter», er ikke sterke nok. De har forsøkt å få de militære til å gjennonmføre et kupp. Men de militære har veket unna.

De har forsøkt å provosere statsministeren, men hun har hele tida forsøkt å unngå bruk av makt og alvorlige sammenstøt. Det er provokasjonenes tid i Thailand. Og i helga har væpnene provokatører også kastet seg inn. Søndag ble 28 personer såret da to granater eksploderte ved et samlingssted for demonstranter. Fredag såret en granat 36 personer et annet sted i hovedstaden, og en av dem døde etterpå.

Det er uklart hvem disse væpnede provokatørene er og hvem som står bak dem. De gule og «rødskjortene», som støtter statsministeren, har hele tida anklaget hverandre for det ene og det andre. Det er imidlertid ganske klart hvem som tjener på dette.

Vold og uro i gatene over lang tid, uansett om det er i liten målestokk, øker faren for et militært kupp. Det er dette de gule hele tida har forsøkt å få til. De har bedt de militære om å velge side. Og de er altfor svake til å kunne felle Yingluck og hennes regjering aleine.

Yingluck har et klart flertall i parlamentet bak seg, etter et valgskred for partiet Pheu Thai i 2011. Hun har nylig fått bekreftet tilliten blant de folkevalgte. Hun har skrevet ut nyvalg 2. februar. Men de gule vil ikke ha nyvalg. Disse konservative, ultra-monarkistene har tapt fem valg på rad for «rødskjortene».

Suthep vil ha Yingluck avsatt straks, før noe valg. Regjeringsmakta skal over lates til et «folkeråd», som ikke skal velges av folket. Han vil ha et «folkekupp», som han kaller det, mot de folkevalgte.

Suthep vil knuse det han kaller «Thaksin-regimet». Han hevder at det egentlig er Thaksin Shinawatra, storebroren til Yingluck, som styrer Thailand fra utlandet. Thaksin var statsminister inntil han ble styrtet av de militære i et kupp i 2006.

De gule ønsker et nytt kupp mot de røde.  Så ønsker de å endre Grunnloven med juridiske grep som gjør det umulig for de røde å vinne et valg.

Nå har de klart å få Yingluck til å innføre unntakstilstand, i 60 dager i første omgang. Den gjelder i hovedstaden Bangkok og de omliggende fylkene. Det er et steg på veien mot å sette folkestyret til side, som de gule ønsker.

Unntakstilstanden gir myndighetene fullmakt til å innføre portforbud, arresterte mistenkelige personer uten å måtte sikte dem, sensurere presse og kringkasting, forby politiske møter med mer enn fem personer og erklære deler av hovedstaden forbudt område for dem som ikke har tillatelse. Men det spørs hvor mye av disse fullmaktene som Yingluck vil bruke.

- Vi kommer ikke til å bruke makt. Vi har ikke planlagt å splitte opp demonstrantene og vi har fortsatt ikke kunngjort et portforbud, sa arbeidsminister Chalerm Yubamrung, som har ansvaret for å gjennomføre av unntakstilstanden.

Nå blir det en balansekunst for Yingluck å håndheve unntakstilstanden. De gule i gatene har minket i antall fra de begynte i november. Men dersom unntakstilstanden skulle oppildne dem til nytt mot, hjelpe dem til å samle sammen flere tilhengere og framfor alt lede til flere voldshandlinger, øker faren for alvorlig krise og militær inngripen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer