MØTESTEDET:  I romanen avtaler tre venninner å møtes på her på Furubergstranda. Den ene dukker aldri opp, og blir senere funnet drept. Faldbakken sier at han forstår pedofili, men forsvarer det ikke. Han er forberedt på reaksjoner. Foto: Lars Eivind Bones.
MØTESTEDET: I romanen avtaler tre venninner å møtes på her på Furubergstranda. Den ene dukker aldri opp, og blir senere funnet drept. Faldbakken sier at han forstår pedofili, men forsvarer det ikke. Han er forberedt på reaksjoner. Foto: Lars Eivind Bones.Vis mer

Provoserende om pedofili

Knut Faldbakken er ekstra spent på reaksjonene på hans åttende kriminalroman.

HAMAR (Dagbladet):
- Menneskers evne til å skape konflikter fascinerer og forferder meg, og krimsjangeren gir en mulighet til å ta den helt ut, sier Knut Faldbakken fra godstolen på småbruket rett utenfor Hamar.

Hans kommende krim, «Natthagen», handler om en pedofil mann som har sonet for drapet på ei ungjente. Han vender tilbake til Hamar etter 15 år og like etter blir ei ny jente funnet drept på samme sted.

- Det er et vanskelig tema, skriveprosessen har vært tung. Temaet har vært skjult lenge, men er nå høyaktuelt, sier Faldbakken.

Mens han skrev «Natthagen» gikk Alvdal-saken for retten på Hamar. Han vurderte å være til stede.

- Men jeg orket ikke, sier forfatteren, som har brukt to år på å skrive bok nummer sju med overbetjent Jonfinn Valmann i hovedrollen.

Avvikende følelsesliv Den pedofile romanfiguren Daniel Joner blir straks mistenkt for drap nummer to. Dette problematiserer Faldbakken.

- Jeg har vært nødt til å sette meg inn i en pedofils sinnsstemning og avvikende følelsesliv uten å legge spesiell sympati i beskrivelsen av ham. Jeg har måttet tenke på den erotiserte førpubertale tiden da man var 12—13 år og tilværelsen var et vepsebol av løpske hormoner, forteller forfatteren.

- Kan du forstå pedofile?

- Jeg forstår at noen har en uhelbredelig legning og bare har to valg; enten å leve med den i skjul eller å kastrere seg. Jeg forstår at pedofili finnes, men jeg forsvarer det ikke og sympatiserer ikke, sier Faldbakken.

Han er ikke ferdig.

- Jeg er spesielt lei av ordet «ufattelig»! Folk bruker det om alt. Det er ikke ufattelig at et fly styrter, det ufattelige er at det holder seg i lufta! Å si at det er ufattelig å begå slike handlinger er mangel på fantasi. Den menneskelige naturen er kapabel til hva som helst.

Kritiserer seksualisering Romanen tar også opp seksualiseringen av dagens unge, spesielt jenter.

- Underholdningsmedier og markedsføringskrefter gjør det vanskeligere for personer med slumrende pedofil legning. Det kan ikke være heldig at jenter fra 8-årsalderen kler seg som små luddere, og er opptatt av å være sexy. At de kan få et normalt forhold til sex og samliv er meg en gåte. Noen vil reagere og si at jeg hevder overgrepsofre er skyld i det selv, det er jeg forberedt på.

- Ikke redd Faldbakken er mer spent på reaksjonene nå enn han har vært ved utgivelsene av sine tidligere kriminalromaner.

- Jeg er spent, men ikke redd, sier forfatteren som blant annet måtte tåle mye debatt rundt «Sin mors hus», som handler om incest og kom i 1969.

PÅ ÅSTEDET: Knut Faldbakken legger handlingen i kriminalromanene sine til hjembyen Hamar. I «Natthagen» blir ei ung jente funnet drept på en fjellhylle ved kalkbrenneriet utenfor byen. —Det er jeg som er morderen! Humrer en av de ansatte på kalkbrenneriet. 
Foto: Lars Eivind Bones
PÅ ÅSTEDET: Knut Faldbakken legger handlingen i kriminalromanene sine til hjembyen Hamar. I «Natthagen» blir ei ung jente funnet drept på en fjellhylle ved kalkbrenneriet utenfor byen. —Det er jeg som er morderen! Humrer en av de ansatte på kalkbrenneriet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

I sommer fylte han 70, men har ingen planer om å parkere pennen.

- Jeg har stor glede av å skrive. Har ingen hobbyer. Uten skrivingen ville livet vært trist.

POLITIKRIM: «Natthagen» er Knut Faldbakkens sjuende roman om etterforsker Jonfinn Valmann, som arbeider i politiet på Hamar. Politiet flyttet inn i dette nye bygget i fjor, og det har også fått plass i den nye romanen. Foto: Lars Eivind Bones.
POLITIKRIM: «Natthagen» er Knut Faldbakkens sjuende roman om etterforsker Jonfinn Valmann, som arbeider i politiet på Hamar. Politiet flyttet inn i dette nye bygget i fjor, og det har også fått plass i den nye romanen. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Provoserende om pedofili