Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Provoserer fagbevegelsen

Ingress

Meninger

For andre fredag på rad la arbeidsminister Robert Eriksson i går fram forslag til arbeidsmiljøloven som provoserer arbeidstakerorganisasjonene. Reaksjonene lot like lite vente på seg i går som for ei uke siden. Harmen er sterk og unison. De som måtte mene dette er spill for galleriet undervurderer situasjonens alvor. LO kan muligens mistenkes for å ha politiske sidemotiver, siden organisasjonen i over hundre år har hatt et fasttømret samarbeid med Arbeiderpartiet. Men når også uavhengige organisasjoner som Unio og YS, og til dels også Akademikerne, i kraftige ordelag advarer mot de foreslåtte endringene, er det lurt av enhver regjering å ta protestene på alvor. Så langt synes ikke det å være tilfellet.

Lovendringsforslagene handler om mer enn økt adgang til midlertidige ansettelser og arbeidsgivers styringsrett over turnusordninger og arbeidstid. Det dreier seg også om maktbalansen i arbeidslivet og tilliten mellom de styrte og de styrende. Norske arbeidstakerorganisasjoner er verken motstandere av omstilling eller fleksible arbeidstidsordninger. Dokumentasjonen på det er overveldende. Tvert imot er norske myndigheter og arbeidsgivere velsignet med konstruktive og pragmatiske organisasjoner som sikrer ro, fred og fornyelse i norsk næringsliv.

Når konkurranseevnen er truet, sikrer norske arbeidstakerorganisasjoner svært moderate lønnsoppgjør. I Norge er konfliktnivået lavt sammenliknet med forholdene i andre europeiske land. Men en sjelden gang reiser en samlet fagbevegelse bust. Det skjedde da Bondeviks sentrumsregjering gikk inn for å fjerne en av de bevegelige fridagene. Det skjedde også i 2006 da Stoltenbergs regjering ville endre sykelønnsordningen for arbeidsgiverne. Og det skjer over nyttår når arbeidstakerorganisasjonene vil vise sin motstand mot regjeringens nye lovforslag. Massive, politiske aksjoner fra fagbevegelsens side skjer bare unntaksvis, og bare når den mener noe alvorlig er i ferd med å skje.

Det er uklokt av regjeringen å ture fram på denne måten. Dessuten er det et latterlig argument å vise til at velgerne gjennom valg har akseptert de foreslåtte endringene. For det første var ikke forslagene konkrete da valgkampen ble drevet. For det andre er det alltid mange og ulike årsaker til at velgere ønsker forandring. De siste måneders meningsmålinger viser at flertallet ikke har ønsket alle deler av regjeringens politikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media