Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Provoserer med ny bok

Arne Haugestad (69) har i all hemmelighet skrevet ny bok om saken mot Arne Treholt (61). Han varsler nytt og oppsiktsvekkende materiale.

I sommer kom Arne Treholt med sin selvbiografi «Gråsoner». Nå er det nå hans advokat gjennom mange år, Arne Haugestad, som kommer med sin versjon av saken. Aschehoug har inntil nå hemmeligholdt utgivelsen av «Kappefall - et varslet justismord», som blir presentert på en pressekonferanse i dag.

Haugestad hevder at han har nytt, hemmeligholdt og oppsiktsvekkende materiale å komme med, om dommen mot Treholt som falt 25. juni 1985. Han var den spiondømtes advokat gjennom flere år. Haugestad sier at de nye opplysningene berører to av bærebjelkene i dommen: året på Forsvarets høgskole og det såkalte pengebeviset.

«Haugestad viser at dommen på 20 års fengsel er et regulært justismord», skriver forlaget Aschehoug i en pressemelding.

Forlaget Aschehoug er forberedt på bråk når boka om Arne Treholt kommer i morgen.

-  Boka inneholder dokumenter som fortsatt er hemmeligstemplet, sier informasjonsrådgiver Even Råkil i Aschehoug. Råkil vil ikke si hva innholdet i dokumentene eller boka er. Forlaget holdt utgivelsen hemmelig fram til i går ettermiddag, og det er ytterst få personer som har fått lese boka før den offentliggjøres i dag.

-  Uhyrlig

-  Det er mange grunner til at vi har vært så påpasselige med å ikke gjøre boka tilgjengelig for noen. Det har med innholdet i boka, og instansene som blir berørt å gjøre, sier Råkil. Selv ikke hovedpersonen har lest den.

-  Jeg har ikke lest boka, og vil derfor heller ikke si noe før jeg har gjort det, sa Arne Treholt på telefon til Dagbladet i går kveld. I følge Aschehoug har ikke Treholt hatt noe med boka å gjøre.

-  Arne Treholt vet at boka er skrevet, men det er alt. Han har ikke medvirket til denne boka, sier Råkil. Dagbladet var i kontakt med flere av Treholt sine nærmeste venner, men hverken Ketil Bjørnstad, Alfred Janson eller Bengt Calmeyer som i mange år har støttet Treholt, har lest boka.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch var aktor i saken mot Treholt sammen med Lasse Quigstad. Han synes ikke noe om at det nå blir hevdet at dommen mot Treholt var et planlagt og villet justismord.

-  Det er en uhyrlig påstand utenfor alle proporsjoner, sier Busch.

-  Det innebærer at noen planla å få Treholt dømt med urette. Det er en voldsom beskyldning uten forankring i hendelsesforløpet. I 20 år har det vært stor grad av ro rundt denne saken. Så mye informasjon er kommet fram, og så mange ulike dommere har vurdert den og bevisene. Det som er blitt stående, er at Arne Treholt oppførte seg som en spion og er dømt som spion, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Hemmeligstemplet

Arne Haugestad vil ikke kommentere riksadvokatens kommentar. Fra sitt hjem på Nesodden inviterer han Dagbladet til sin pressekonferanse i dag.

-  Jeg tror du vil få deg en overraskelse, sier han.

I boka offentliggjør Haugestad de delene av dommen mot Treholt som fortsatt er hemmelig. I pressemeldingen skriver forlaget at «ved å hemmeligstemple deler av dommen, har man skapt det inntrykk at den hviler på hemmeligheter som ikke kan gjøres allment kjent. Haugestads bok viser at det ikke finnes slike avgjørende hemmeligheter».

-  Det kan høres ut som om i hvert fall forlaget har glemt at det meste av dommen allerede er avgradert, sier Busch.

-  Jeg synes det er trist og irriterende at en forsvarer som har avlagt taushetsløfte gjør dette, spesielt når han vet at det allerede foregår et avgraderingsarbeid. Særlig på den bakgrunn vil jeg ikke dramatisere, men det er altså ikke Arne Haugestad som skal avgjøre hva som fortsatt skal være gradert og ikke, sier Busch.

-  I forbindelse med at det i vinter var 20 år siden Arne Treholt ble arrestert, ble det satt i gang en avgraderingsprosess i forhold de deler av dommen som fortsatt var hemmelige. Dette arbeidet pågår fortsatt, men det er altså ikke mye av dommen som offentligheten ikke allerede har hatt tilgang til, sier Busch.

Straffbart

Det er ifølge straffeloven ikke lov å offentliggjøre graderte dokumenter, og både forlaget og forfatteren risikerer derfor straff.

-  Det er straffbart å offentliggjøre hemmelig materiale, men denne boka kan være beskyttet av ytringsfriheten, mener ytringsfrihetsekspert Kyrre Eggen. Eggen sier at det er to spørsmål som må stilles:

-  Truer den hemmelige informasjonen rikets sikkerhet? Og: Har informasjonen betydelig allmenn interesse? I saker som er så gamle, og som har betydelig interesse vil ytringsfriheten komme til å veie tungt, sier Eggen. Det er mulig å anmode om nedgradering av dokumenter, men dokumentene som blir referert i Treholt-boka er ikke nedgradert. Likevel velger den tidligere forsvareren å offentliggjøre dem.

-  Jeg vil tro at dette er en sak som er viktig nok, og ikke hemmelig nok, til at både forfatter og forlag vil slippe anmeldelse og tiltale, sier Eggen.

UVITENDE: Spiondømte Arne Treholt ble benådet for tolv år siden. Han har ikke lest noe av Arne Haugestads nye bok som kommer ut i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media