Provoserer med sann satire

George Clooney har kalt volden i «Tre konger» for «ekstremt ansvarlig». Ikke en kule avfyres for fornøyelsens skyld i David O. Russells oppgjør med Golfkrigen.

BERLIN (Dagbladet): «Si noe smart, David,» sier Mark Wahlberg. Han spiller sersjant Troy Barlow i «Tre konger» og peker på sin regissør foran en horde pressefolk: «Dette er en utrolig smart fyr.»

Russell selv er ikke den som river av seg kvikkheter i en fei. Han tør litt opp i en mindre sammenheng seinere på dagen, men tar seg også da tid til å tenke seg om. I forhold til filmens geværkuler - vi ser dem bore seg vei gjennom en manns indre organer - er han meget bevisst. Poenget er å vise hvordan de maltrakterer. Men Russell avviser bestemt påstandene om at han brukte et ekte lik.

Anti-krig

- Det er en antikrigsfilm. Den er ment å virke forstyrrende, vise krigens natur, sier Russel.

- Om Golfkrigen ble det sagt at den skulle være så antiseptisk. Men den var mer grisete enn noe. Ja, det er en politisk film, men en actionfilm med politiske undertoner. Vi har vist den for president Clinton, som mente at den var viktig.

- Det er nødvendig å vise hvordan denne krigen faktisk endte. Vi satt der og tillot at Saddam knuste sitt eget folks opprør. Kanskje kan filmen forberede amerikanere foran eventuelle andre intervensjoner.

Kollisjon

- Amerikansk kjedsomhet og arroganse kolliderer med menneskelighet - det er vel et hovedtema, sier regissøren om sin historie, som nesten i sin helhet er faktisk korrekt.

Hans fire hovedpersoner på jakt etter kuwaitisk gull stjålet av Irak er oppdiktet, men gullbarrene var søkk vekk også i virkeligheten. Det er på denne røverferden at amerikanerne må ta stilling til krigens mange ofre og sin egen regjerings politikk.

George Clooney sier han fotfulgte David O. for å få være med i «Tre konger», mens Russell på sin side sier skuespilleren var til uvurderlig hjelp for å få prosjektet gjennomført. Politisk sprengstoff er ikke hva Warner studio vanligvis storlanserer.

Sandstormer

Russell, som er tidligere regissør av to uavhengige småproduksjoner, mener historien om Golfkrigen var overmoden for å festes til lerretet.

- Vi så den på TV mens den foregikk. Hva vi så, var deler av det som skjedde. Det var rart og trist, og det plaget meg at så mye skulle feies under teppet.Her lå en helt udekket historie, en sannhet. Og jeg mente det ville være nyttig å vise den på en popkulturell måte, sier Russel.

«Tre konger» er spilt inn i Arizona og Mexico, med vind og sandstormer på kjøpet, og det er så mangt en regissør må foreta seg underveis.

Skattekart

Mannen hadde store problemer med å få til en tilsynelatende enkel scene - den hvor våre venner finner kartet til gullskatten i rumpesprekken til en irakisk soldat. Ingen ville nappe papirbiten ut av mannens bakpart. Russell gjorde det selv.

- Enkelte gjør hva som helst for å være med i en film, sier han tørt.