Provosert av abstrakt millionkunst begynte politimannen å male selv

Resultatet vekker oppsikt i Kunst-Norge.

SKUDD GJENNOM NORGES LOVER: Politimannen har laget tre utgaver av «Bevæpningsangst»: Norges Lover skutt med pistol og med bl.a. nisselue. - Du kan tolke det som du vil, både med kulehullet, Norges Lover og nisselua, sier Karl Karlsson.
HOMOKUNST: Regnbueflagget i Karl Karlssons bilde «En Ny Eksponering av Toleranse i Skyggen av HBTQ-angst».
FOR GJORT: Karl Karlsson begynte på utstillingen i april, og innrømmer at har brukt alt fra fire til 15 minutter på hvert bilde. Her sammen med en kollega på utstillingen i Kurant. Foto: Humle Isabella Rosenkvist/Kurant
MILJØPOLITISK: «Svevestøvangst» (bildekk og kniv, 2016) har tydelige miljøpolitiske undertoner.
17. MAI KOMMENTAR: «Engstelig hjørne av 17. mai-angst» er navnet på dette bildet.
KLIMAPOLITIKK: «Tromsøklimaangst» med hengende snøskuffe og piggtråd.
«PILLEANGST»: Pillebrett, medisinkopp, sponplate, akryl, piggtråd blir til verket «Pilleangst».
FÅR ROS: Karl Karlsson snakker med Klassekampens kunstkritiker Tommy Olsson, som roser politimannens kunstengasjement. I midten publikummer Irene Nordhaug Hansen. Foto: Humle Isabella Rosenkvist/Kurant
IKKE AKKURAT «SKRIK»: «Spontanreaksjon med angstens ansikt» synes inspirert av Edvard Munch.
POLITIMANN: - Jeg er politimann, ikke kunstner, sier Karl Karlsson. Foto: Liselotte Kristoffersen, Politiets Fellesforbund

Politimann og lokallagsleder av Politiets Fellesforbund i Tromsø, Karl Karlsson (57), mener mye kunst er som keiserens nye klær.

- Jeg har aldri laget bilder og utstilt før, men nå er det stor interesse for bildene og installasjonene mine, sier politimannen til Dagbladet.

«Bevæpningsangst» Et av verkene er et bilhjul det er stukket en kniv gjennom, som har tittelen «Svevestøvangst». «Bevæpningsangst» heter verket der han har skutt hull i Norges Lover med en tjenestepistol. «Pilleangst» er en annen tittel, så det er helt klart at han har et politisk og sosialt uttrykk.

- Jeg ønsker å utfordre og si noe om dagens samfunn og Tromsø, sier Karlsson - det gjør han om bevæpning i politiet, forurensning og klimaforandringer.

Det hele begynte for et år siden da det nye politihuset i Tromsø skulle utsmykkes. Det haglet inn med negative reaksjoner på kunsten i det nye bygget i avisa Itromsø, som først omtalte saken. Som fagforeningsmann reagerte Karlsson, på vegne av sine kolleger, på en litt uortodoks måte.

- Kunst i fylla - Jeg sa at jeg skulle kunne lage tilsvarende kunst i garasjen - i fylla. Det ble det selvsagt masse debatt av i avisa og blant folk i Tromsø. Det førte også til at jeg ble invitert til å stille ut hos Kurant, sier Karlsson.

Kurant er et kunstnerstyrt visningsrom i Tromsø.

Politimannen innrømmer at han ikke har det minste peiling på kunst, har aldri laget et bilde siden han gikk i grunnskolen.

- Faget jeg var absolutt svakest i, var kunst og håndverk. Det jeg lager, er vel ikke kunst - i likhet med mye annet laget av ordentlige kunstnere. Mye av det både jeg og andre seriøse kunstnere lager, er bare tull, sier han.

Politimannen har helt tydelig utfordret det etablerte Kunst-Norge med utstilling «De aller fleste er enig med meg», som åpnet i helga.

Positiv respons - Jeg har nok truffet en folkelig nerve og tråkket på noen tær. I løpet av helga har 700 sett utstillinga. På åpningsdagen var det mer enn en time kø, sier Karlsson.

- Bortsett fra et personangrep på meg fra en etablert kunster, har jeg bare fått positive tilbakemeldinger - også fra Klassekampens kunstkritiker, sier Karlsson.

De 27 verkene er alle priset til bud over 1500 kroner, så langt er åtte bilder solgt. Karl Karlson forteller at han har fått bestillinger på flere.

- Jeg har brukt alt fra fire til 15 minutter på hvert bilde. Begynte på utstillingen i april, sier han.

- Foruroligende - Men jeg tror neppe jeg skal slå meg inn på denne veien. Jeg trives i politiet, sier han. Overskuddet av salget skal doneres til SMISO, Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep i Tromsø.

Kunstkritiker Tommy Olsson har skrevet om utstillingen, både i Klassekampen og anmeldt for Itromsø.

- Her er det absolutt mye bra. Hadde Karlsson vært 20 år, ville det vært en sterk søknad av en ung kunstner til å komme inn på Kunstakademiet. At han ble ble invitert til å stille ut i Kurant, bekrefter at Tromsø er viktig for samtidskunsten, sier Olsson til Dagbladet.

- 3d-verket av Norges lover som er gjennomboret av pistolhull, er både morsomt og foruroligende, sier Olsson, som liker Karlssons kunststunt.