Prøysen - da og itte nå?

Nytt år, nye jubileer. Kjør debatt.

LETT KONFLIKTFYLT: Alf Prøysen ville blitt 100 år i år, og skal feires på en rekke ulike måter. Finnes det ingen skår i gleden? Joda, skriver Fredrik Wandrup.
Foto: Johan Brun/Dagbladet
LETT KONFLIKTFYLT: Alf Prøysen ville blitt 100 år i år, og skal feires på en rekke ulike måter. Finnes det ingen skår i gleden? Joda, skriver Fredrik Wandrup. Foto: Johan Brun/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Velkommen til 2014, et år som vil by på feiring av tre svært forskjellige figurer; Christian Magnus Falsen, Thor Heyerdahl og Alf Prøysen.

Falsen slo til på Eidsvoll for 200 år siden, de to andre ble født i 1914. Heyerdahl og Prøysen slo begge igjennom i 1948, den første med en bok fra verdenshavene, den andre med tekster fra bygda. Både «Kon-Tiki ekspedisjonen» og «Drengstu?viser» ble formidable bestselgere.

For å ta Prøysen. På selve hundreårsdagen 23. juli åpnes det nye Prøysenhuset under årets Prøysenfestival. I likhet med Knut Hamsun får Hedmarks store sønn en egen bygning tilegnet sitt minne, et «nasjonalt formidlingssenter». Huset er flaggskipet til prosjektet Prøysen 2014, som tar sikte på å «skape økt kjennskap til Prøysens forfatterskap».

25. september bidrar Nasjonalbiblioteket med utstillingen «Pop! Alf Prøysen i alle kanaler», som skal vise hvordan Prøysen som moderne dikter tok i bruk radio, grammofonplater, teater, film og etter hvert TV i formidlingen av sin kunst. Allerede i helga ble en Prøysenrapsodi framført på Hamar. 19. januar blir Prøysenåret offisielt åpnet på Det Norske Teatret. 28. mars har samme scene premiere på «Trost i taklampa».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer