Prøysen danker ut Ibsen

Glem Ibsen. Glem Shakespeare. Norges mest populære teaterforestilling er skrevet av Alf Prøysen. Hysteriske entusiaster rev bort 10 000 billetter på under én time. Og publikums dom er klar: - Snekker Andersen er verdens snilleste mann!

Dokketeaterforestillingen «Jul med Prøysen og snekker Andersen» har vært spilt 306 ganger. Allerede om sommeren begynner telefonene å kime og brevene å strømme inn til Oslo Nye Teater.

- Det er helt vilt. Stadig kommer det folk og sier at dette er andre og tredje året de prøver å få tak i billetter uten å klare det. I år brøt sentralbordet sammen, og det var tilløp til håndgemeng i køen, forteller Per Skjølsvik. Han har spilt snekker Andersen i samtlige forestillinger.

Barn er konservative

Det hele startet i 1991, da Stein Kiran bestemte seg for å legge Prøysens koselige historie til rette for dokketeater.

Kari Noreger laget dokkene, og jungeltelegrafen sørget for en stor tilstrømning av publikum. Dette er altså det sjuende året med braksuksess.

- Forestillingen passer for unger helt ned til treårsalderen, sier Knut Wiulsrød.

- På dagtid er det mange barnehager som kommer, og om kvelden og i helgene er det mor og far som tar med seg ungene. Flere familier kommer igjen år etter år, fortsetter han.

- Og ungene nøler ikke med å gi beskjed hvis ting er annerledes. «Sånn gjorde du ikke i fjor!» skriker de da, forteller Per Skjølsvik og ler.

Blir stadig overrasket

Alle de fire medvirkende har drevet med dokketeater i over 20 år.

- Dokketeater sprenger grenser på en annen måte enn vanlig teater. Det er helt opp til fantasien. Derfor passer det så godt for folk i alle aldrer, sier Marianne Edvardsen.
- Denne forestillingen er dessuten helt uten konflikter. Den er bare koselig, sier Knut Wiulsrød.