ALF PRØYSEN: Prøysen-biograf Ove Røsbak er misfornøyd med fremstillingen til Vidar Lønn-Arnesen rundt den nye versjonen av «Musevisa». Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix
ALF PRØYSEN: Prøysen-biograf Ove Røsbak er misfornøyd med fremstillingen til Vidar Lønn-Arnesen rundt den nye versjonen av «Musevisa». Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / ScanpixVis mer

- Prøysen var ingen musedrapsmann

Ikke enden på «Musevisa» likevel.

(Dagbladet.no) I forrige uke ble det hevdet at «Musevisa» egentlig hadde et annet sistevers, der musene ble spist opp av en katt.

Da Prøysen presenterte utkastet sitt, protesterte imidlertid onkel Lauritz. Han syntes det var for ille å ta livet av musene i en barnesang, skrev NRK.

Kraftig nedsettende
I et innlegg i dagens Aftenposten stiller Prøysen-biograf Ove Røsbak seg svært kritisk til denne påstanden, som ble formidlet av Vidar Lønn-Arnesen.

- Hvor har Lønn-Arnesen det fra at Johnson sensurerte strofen med katta?, spør Ove Røbak i sitt debattinnlegg.

Røsbak mener også at utsagnet er kraftig nedsettende overfor Lauritz Johnson.

Utkastet til den alternative slutten på Musevisa skal ha blitt funnet i søppeldunken av NRKs vaskehjelp og senere sendt til Vidar Lønn-Arnesen.

Røsbak refererer til Prøysens gode venner og samarbeidspartnere når han hevder at det trolig ikke ble foretatt noe sensur.

- Da han var ferdig (med «Musevisa», journ. anm), kom det frem at han var usikker på refrenget, det om at musene skulle være glade på julekvelden, for mus var jo skadedyr. Kom Lauritz Johnson til å slå ned på det? I tilfelle hadde dikteren skrevet en alternativ slutt.

Røsbak forteller videre at Prøysen var overbevist om at Johnson kom til å godkjenne visa slik den var, og at det nye utkastet der katten spiser musene, ikke var nødvendig.

Ikke nedsettende
Vidar Lønn-Arnesen reagerer på utsagnet til Røsbak om at hans kommentarer er nedsettende ovenfor Lauritz Johnson.

- Ingen vet helt sikkert hva som skjedde, siden ingen av oss var tilstede på møtet mellom Prøysen og Johnson, sier Lønn-Arnesen.

- Men det som berører meg mest med det han skriver, er at jeg skal ha skandalisert Lauritz Johnson. Jeg tror han og Prøysen snakket sammen på en veldig hyggelig og grei måte, og kom fram til at de skulle bruke versjonen vi alle kjenner, fortsetter han.

- At mine utsagn skal være nedsettende overfor Lauritz Johnson, tar jeg sterkt avstand fra. Dette er bare tull, vi var veldig gode kolleger.

Lønn-Arnesen mener at han ikke direkte snakker om sensur, men faktum er at noen fant utkastet til «Musevisa» i søppeldunken.

- Jeg tror det må ha vært slik at Johnson leste gjennom visa og rynket litt på nesa. Men jeg har aldri sagt at dette kunne ha forandret historien. Jeg har bare sagt hva som angivelig kan ha skjedd.

- Var dyrevenn!
Dette er det forkastede utkastet til Musevisa:

«De feiret julekvelden til det ble langt på natt, men så ble alle spist av en sulten gammel katt. Men ikke bli nå lei deg for alle disse små, de svevde opp til himlen med englevinger på. Når julekvelden feires til neste år en gang, da synger alle sammen en himmelsk julesang.»

Slik er det i dag:

«Og bestemora gjesper, og sier slik som så: "D'er morosamt med jula for dessa som er små, (og) hvis ingen går i fella, men passer seg for den, skal alle sammen snart få feire jul igjen! Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla'»

Som Røsbak påpeker i sitt innlegg: «Prøysen var nemlig dyrevenn — og ikke minst av små, utskjelte mus!