Prøysens ærlige og ensomme kamp

- Spekulativt, skriver forfatter Arne Ruste om Ove Røsbaks nye «avsløringer» om Alf Prøysen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SÅ KRYPER DET veamark fram igjen, den som nærer seg av fast ved og gjør veden til pulver under barken. Riktignok, og heldigvis, bare i yta, marken når aldri inn til kjerneveden. Men det er yta som blir synlig for øyet når barken flekkes. Så derfor kan det føles viktig å få sagt: Det er bare no' veamark som driver og feiter seg opp. Inni er veden like fin!

Det er Alf Prøysen det gjelder denne gang. I Dagbladet (10.7.) spenner Ove Røsbak opp en tosiders artikkel under vignetten «debatt», hvor han på en særdeles fomlete og spekulativ måte vil ha oss, lesere av Prøysen og av Dagbladet, til å lese Prøysen på en ny og forklaret måte, nemlig ut fra en påstått dobbel/tvetydig seksuell legning hos nasjonalikonet.

Den langdryge og lite overbevisende argumentasjonen for denne «nye kunnskapen» (som forfatteren ikke engang setter i anførselstegn!) blir fundamentert på sitater som en mer innforstått leser vil kunne tolke, og alltid har tolket, ut fra en helt almenmenneskelig, eksistensiell virkelighetsforståelse: En forstand på, og forkjærlighet for mennesker på de nederste trinn i samfunnsstigen, som Alf Prøysen nesten er alene om i norsk litteratur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer