Prøysens datter misliker «homsete» Trost i Taklampa-figurer

- Trodde ikke det ville være et problem, sier regissør.

NEGATIV TIL OPPSETNING: Elin Prøysen. Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet¨
NEGATIV TIL OPPSETNING: Elin Prøysen. Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet¨ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det var sikkert flere enn jeg som reagerte på at de ble framstilt som den verste homse-parodi der de vrikket seg fram og viftet med hendene. Den som leser romanen kan se at Snekkersvekara jobber på veiarbeid, brenner hjemmebrent og slåss på fester i helga. Jeg har vanskelig for å se Henriksens homser i den rollen, sier Elin Prøysen til Ringsaker Blad. 

- Tok seg for store kunstneriske friheter Prøysen snakker om oppsetningen av «Trost i Taklampa» under Prøysenfestivalen i fjor sommer. Hennes far, Alf Prøysen, gjorde selv om romnanen til både skuespill, musikal og film i løpet av hans levetid.

Hun mener at regissør Morten Joachim Henriksen tok seg for store kunstneriske friheter under oppsetning av stykket. Ifølge Ringsaker Blad medfører det at hans tolkning ikke blir å se på en scene igjen.

Ifølge Prøysen var det for mange omskrivninger og nyskrevne tekster med i oppsetningen.

Prøysen, som også er rettighetshaver, mener derfor at forestillingen som ble framført i fjor ikke er faren sitt skuespill.

Ville gjøre det dagsaktuelt Henriksen på sin side tror at faren hadde likt stykket, og forteller at han har en dyp respekt og kjærlighet til Prøysens tekster. 

- Det var ikke i mine tanker at det kunne bli et problem. Det var på ingen måte ment som noe innlegg i en homodebatt eller noe som helst annet enn noen litt uforutsigbare karer som prøvde å passe på ei jente.

Henriksen forsvarer stykket med å si at han ønsket å gjøre stoffet dagsaktuelt, og prøvde å gjenskape «Trosten» i vår tid. Han reagerer kraftig på at Prøysen ifølge Ringsaker Blad nå setter ned foten for hans versjon av stykket.

- Har ikke nektet Selv sier Elin prøysen til Dagbladet i dag at hun ikke har krevd stykket tatt ned.

- Dette er en ikke-sak av den grunn at jeg ikke har nektet stykket satt opp. Henriksens stykke var et bestillingsverk til Prøysenfestivalen i fjor, og det ble satt opp uten at jeg forandret så mye som et komma i manus. Jeg har ikke fått spørsmål om tillatelse til å spille stykket i år, og Prøysenhuset sa at det heller aldri hadde vært meningen. De hadde et annet stykke som skulle gå i år. At jeg skulle ha nektet stykket satt opp er altså rent tøv, skriver Prøysen i en e-post.

Hun vedgår at det fantes aspekter hun mislikte ved oppsetningen.

- Det var mye jeg ikke likte med fjorårets stykke, men også mye jeg likte. I likhet med en vanlig publikummer må jeg ha lov til å både mislike og like det jeg får presentert fra en scene, skriver Prøysen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer