Fake news og falske nyheter

Psst! «fake news» er gammelt. Fransk historiker skrev om «falske nyheter» allerede i 1921

Folket utrykker fordommer, hat og frykt gjennom falske nyheter, skrev den anerkjente historikeren Marc Bloch.

FLITTIGE BRUKERE: USAs president, Donald Trump, hevder ofte at kritiske saker myntet på ham selv er falske nyheter. Hans egen administrasjon hevder på sin side at de kommer med «alternative fakta». Her med visepresident Mike Pence. Foto: NTB Scanpix
FLITTIGE BRUKERE: USAs president, Donald Trump, hevder ofte at kritiske saker myntet på ham selv er falske nyheter. Hans egen administrasjon hevder på sin side at de kommer med «alternative fakta». Her med visepresident Mike Pence. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Falske nyheter er ikke et nytt fenomen. Jeg kom over litteratur fra etter første verdenskrig om såkalte «rykter», datidens falske nyheter, som øker i konflikttider og skaper forvirring, sier professor i politisk kommunikasjon og journalistikk ved Universitetet i Oslo, Cristina Archetti.

- Jeg fant en rekke paralleller som gjelder i vår tid. Dette fenomenet skjer nå bare i en ny medievirkelighet, fortsetter hun.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

39,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 39,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer