PST: - De kalte hverandre «bror». De har et unormalt journalist/kilde-forhold

- Hvis PST mener at «bror» er en betegnelse som bare brukes om kriminelle, så har de ikke vært på østkanten.

ANKET: Khan Farooq (til venstre) og Ulrik Imtiaz Rolfsen har anket PSTs film-beslag helt til Høyesterett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANKET: Khan Farooq (til venstre) og Ulrik Imtiaz Rolfsen har anket PSTs film-beslag helt til Høyesterett. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): At den terror-rekrutteringssiktede Ubaydullah Hussein og Ulrik Imtiaz Rolfsens med-regissør Khan Farooq kalte hverandre «bror» på telefonen, underbygger teorien om at de hadde et unormalt kilde/journalist-forhold, mener PST.

Førstestatsadvokat Jan Fredrik Glent leste i Høyesterett i dag opp transkripsjoner av avlyttede samtaler de to imellom. Høyesterett behandler Rolfsens klage på at PST beslagla hans upubliserte dokumentariske filmopptak den 8. juli i år.

Stresset I samtalene går det frem at Hussein er stresset og bekymret for at det beslaglagte materialet skal bli sett av politiet. Blant dialogen dem mellom skal det ha bli sagt:

Hussein: - Jeg er spent på når de oppøker meg.

Farooq: - Ikke si sånn, bror.

Hussein: - De kommer til å gjøre det.

Farooq: - Inshallah skjer det ingenting.

Hussein: -Vi må tenke på vår bror der borte (18-åringen som på det tidspunktet var pågrepet og mistenkt for å være i ferd med å slutte seg til IS i Syria, journ.anm).

Førstestatsadvokaten mener Husseins frykt avslører at det er viktige beviser blant de beslaglagte opptakene, og at dialogen viser at det var «et uvanlig tett kilde/journalist-forhold mellom Hussein og Farooq».

- Det vises her til at de kaller hverandre bror, sier Glent i Høyesterett.

- Normale metoder Farooq er medregissør på Rolfsens planlagte dokumentarfilm om norske islamister og var med og filmet på turen til Gøteborg, der Hussein satt bak rattet og den norske 18-åringen ble sluppet av på Landvetter lufthavn. Der ble 18-åringen arrestert av svensk politi, mistenkt for å være i på vei til Syria for å slutte seg til IS.

- Dette er en helt vanlig måte å snakke med disse folka på. «Bror» betyr ikke noe annet enn «kompis»; «inshallah» betyr «hvis Gud vil» og brukes av alle muslimer, sier Farooq, som i dag jobber som journalist i Dagbladet.

- Jeg er vokst opp på Oslo øst og brukte «bror» før jeg brukte «mamma» og «pappa». Det er nettopp bakgrunnen min som gjør at jeg har tilgang til kilder som dette. Språket er en måte å pleie forholdet til kildene på. Man må sparre med dem og spille ball for å få de svarene man vil ha. Jeg vet når jeg skal være formell og når jeg skal være uformell, sier han.

Lukket miljø - Min bakgrunn med foreldre fra Pakistan, og det at jeg er muslim, gir meg innsikt og innpass i miljøer som fører til at jeg kan forstå mekanismer og bringe fram essensiell informasjon for samfunnet. Hvis PST mener at «bror» er en betegnelse som bare brukes om kriminelle, så har de ikke vært på østkanten, sier Farooq.

Rolfsens advokat Kim Gerdts forsvarte språkbruken i Høyesterett i dag.

- Her er det gjort et godt journalistisk arbeid for å få et tett forhold til kildene. Det miljøet man skal inn i her er et særdeles lukket muslimsk miljø. Farooq er muslim og i dette miljøet er det et krav at muslimer opptrer som muslimer, sier Gerdts.

- At man tiltaler hverandre som «bror» er en vanlig tiltalsform mellom gutter i dag, sier advokaten.

- Alvorlig sak Blant politiets argumenter for at det i dette tilfellet var riktig å se bort fra filmskaperens rett til å verne om sine kilder, er at det dreier seg om en meget alvorlig straffesak, at kildene snakker om sin egen kriminalitet på opptakene og at de fleste av dem er kjent for politiet fra før.

Førstestatsadvokaten understreker også overfor Høyesterett at ransakingen i Rolfsens kombinerte bolig og arbeidsplass ble gjennomført så skånsomt som mulig, og at Rolfsen samarbeidet og utleverte materialet de spurte etter, uten at det var nødvendig å søke gjennom lokalet.

Bortsett fra at materialet ikke ble forseglet før dagen etter, skjedde det hele etter korrekte prosedyrer - noe som reduserer risikoen for at aksjonen skal dempe lysten andre har til å informere journalister om straffbare forhld - den såkalte «chilling effect», mener Glent.

SIKTET: Ubaydullah Hussain er siktet for å rekruttere til terror.  Foto: Sveinung U. Ystad
SIKTET: Ubaydullah Hussain er siktet for å rekruttere til terror. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer