PST avviser spaning på journalist

- Det har ikke vært noen spaning på Khan Farooq, sier statsadvokat.

SPANET IKKE: Politiet har ikke spanet på Khan Farooq, sier førstestatsadvokat Jan Glent. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
SPANET IKKE: Politiet har ikke spanet på Khan Farooq, sier førstestatsadvokat Jan Glent. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer

(Dagbladet): - PST opplyser til meg at det ikke er rettet noen spaning mot Farooq. Han er observert i forbindelse med spaning mot hendelser eller mot andre personer Farooq har vært i kontakt med, sier førstestatsadvokat Jan F. Glent til Dagbladet.

Det var under høyesterettsbehandlingen av filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsens klage på PSTs beslag av hans filmopptak at Redaktørforeningens advokat Vidar Strømme refererte til PSTs «spaning» på Khan Farooq.

Spanet på andre Farooq, som er journalistutdannet ved Høgskolen i Oslo og i dag jobber i Dagbladet, samarbeider med Rolfsen om filmen. Han fortalte at han opplevde det som ubehagelig at PST hadde egne mapper på ham.

Det ville ikke representert noe lovbrudd fra politiets side å spane systematisk på en journalist - men ifølge Redatørforeningens generalsekretær Arne Jensen ville en situasjon være «meget spesiell».

Det er imidlertid ikke uvanlig at krimjournalister figurerer i PSTs spaningsrapporter - men da fordi de har møtt kilder som blir observert av politiet, ikke fordi de blir spanet på selv.

Slike observasjoner er samlet i to PST-mapper etter 8. juli i år, da PST gikk til aksjon mot Rolfsens redigeringsstudio og fikk med seg flere timers filmopptak av intervjuer med norske islamister, gitt i fortrolighet til filmskaperne som jobber med en dokumentar om norske islamister.

Laget etter beslaget - Med tanke på prosessen med beslaget er opplysningene om Farooq samlet i to dokumenter. De ble laget etter beslaget, sier Glent.

Ifølge redaktørforbundets advokat Vidar Strømme skal det finnes observasjoner av Farooq uten at han er sammen med noen av de siktede, men dette kan ifølge Glent skyldes at han har vært i nærheten av hendelser som spanes på.

Farooq er også overhørt på telefon med de terrorsiktede, der PST merket seg at han omtalte Ubaydullah Hussain som «bror» - noe de tolket som at journalisten hadde ut unormalt nært forhold til sine kilder. Det har både Farooq og Rolfsen tilbakevist.