- PST må stoppe umiddelbart

Et samlet ekspertkorps slakter PSTs oppførsel og sier kildevern og pressefrihet i Norge trues av razziaen mot filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.

RASER MOT POLITIET: Kjersti Løken Stavrum ber PST forsikre om at de ikke kommer til å se på de beslaglagte opptakene. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
RASER MOT POLITIET: Kjersti Løken Stavrum ber PST forsikre om at de ikke kommer til å se på de beslaglagte opptakene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sivilkledde tjenestemenn fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ransaket mandag kveld huset og bilen til filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen. 

Det bekrefter Rolfsen selv overfor Dagbladet.

Dagbladet får opplyst at politimennene kom til Rolfsens hjem vest i Oslo like etter klokka 20 mandag kveld, med en kjennelse fra statsadvokaten i hånd gjennomsøkte de regissørens bolig og bil, og tok med seg filene som bevismateriale.

Gjennomsøkningen foregikk uten dramatikk.

- Sjokkerende Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, sier PST nå har tråkket over en grense.

- PST må stoppe umiddelbart og forsikre oss på en troverdig måte at de ikke har og ikke kommer til å gjennomgå dette materiale. Dette er hendelser som minner om land vi overhodet ikke vil sammenlikne oss med, sier hun.

Imtiaz Rolfsen har siden januar ifjor jobbet med en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain. Filmen var nær ferdigstillelse.

- Dette er sjokkerende i ordets rette forstand, og det har en enormt skadelig signaleffekt som sier at man ikke lenger kan fortelle noe i fortrolighet til mediene i Norge. Dette er prinsipielt viktig og sprer fare rundt kildevernet og pressefriheten, sier hun.

Terror eneste unnskyldning Også tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold reagerer.

- Dette er bekymringsfullt. Politiet og PST skryter at økte midler de siste årene, og da må man tro de har fått midler til noen som kan fortelle dem at de har hensyn å ta når det gjelder razzia hjemme hos en skapende kunstner. Man skal være ytterst varsom når det gjelder upublisert materiale, sier Kokkvold.

Kokkvold mener det kun er én grunn til å rettferdiggjøre politiets oppførsel: Dersom razziaen direkte bidrar til å stoppe en terrorhandling på norsk jord.

- Den eneste akseptable begrunnelsen som jeg kan se er at PST gjennom dette kan avverge en terrorhandling. Men om det hadde vært tilfellet, så hadde jo selvsagt Imtiaz Rolfsen selv varslet politiet, sier han. 

- Angrep på ytringsfriheten Regissør Rolfsen slo igjennom med spillefilmen «Izzat» i 2005, og har seinere regissert «Varg Veum - Bitre blomster» (2007) og Ivar Ambjørnsen-filmen «Den siste revejakta» (2008).

Anine Kierulf, forsker ved Senter for menneskerettigheter, kaller situasjonen problematisk.

REAGERER: Per Edgar Kokkvold sier at politiets razzia kun kan legitimeres med at man fikk avverge en terrorhandling.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAGERER: Per Edgar Kokkvold sier at politiets razzia kun kan legitimeres med at man fikk avverge en terrorhandling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Beslag av ikke-publisert materiale innebærer et klart inngrep på ytringsfriheten, og på generelt grunnlag kan jeg si at det skal svært mye til for politiet å kunne gjøre det de nå har gjort. Det finnes lovhjemler som tillater en slik konfiskering, men i utgangspunktet er dette en svært problematisk inngrepen som kan innebære forhåndssensur, sier hun. 

- Dramatisk Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås ber PST komme på banen umiddelbart og gjøre rede for hvorfor de tok til så drastiske virkemidler som en razzia.

- Dramatisk. Jeg håper PST har særdeles tunge grunner for en slik aksjon mot en fri filmskaper, en av de viktigste Norge har i dag - og at de gjør rede for det legale grunnlaget for razziaen, sier han til Dagbladet.

PST har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser om saken tirsdag ettermiddag.

I SIVIL: Sivilkledde politifolk troppet i 20-tida opp hos Rolfsen vest i Oslo. Foto: Dagbladet
I SIVIL: Sivilkledde politifolk troppet i 20-tida opp hos Rolfsen vest i Oslo. Foto: Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer