PST mobiliserer befolkningen til angiveri

Det er ikke greit at en feilslått utenrikspolitikk også skal føre til militarisering og polarisering av det norske samfunnet.

MAKTBEVISSTHET: 
PST har blitt mer og mer maktbevist og flyttet fram sine posisjoner under den nye sjefen Benedicte Bjørnland (bilde), mener forfatteren. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
MAKTBEVISSTHET: PST har blitt mer og mer maktbevist og flyttet fram sine posisjoner under den nye sjefen Benedicte Bjørnland (bilde), mener forfatteren. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Dagbladets lederartikkel 2.august er høyst betimelig. Sammen med Ketil Lunds utspill i Klassekampen dagen før, bør disse være startskuddet for en debatt som kan snu den farlige utviklingen vi nå ser i måten terrorisme bekjempes på.

Norske myndigheter har ansvar for sikkerheten til norske borgere. Sjøl om de har ansvaret for at Norge er mer utsatt for terror enn landet noen gang har vært i fredstid, gjennom sin aktive deltakelse i utenlandske intervensjonskriger, har de plikt til å ta forhåndsregler forhold til det trusselnivået de har vært med på å skape.

Men det er ikke greit at en feilslått utenrikspolitikk også skal føre til militarisering og polarisering av det norske samfunnet.

PST har blitt mer og mer maktbevist og flyttet fram sine posisjoner under den nye sjefen Benedicte Bjørnland. Ikke så rart, siden kritikk av deres overtramp de siste årene er blitt mildt behandlet av kontrollinstanser som EOS-utvalget.

Kan vi håpe på nye toner nå, når Eldbjørg Løwer har beordret evaluering av terrorøvelsen?

Det som er spesielt illevarslende, er at terrorøvelsen vi nå var vitne til var sydd over den samme lesten som den omfattende «Handlingsplanen mot radikalisme og voldelig ekstremisme» som justisminister Anders Anundsen har stilt seg i spissen for.

Den bygger på en massepsykose hvor hele befolkningen skal mobiliseres til ukritisk angiveri og hvor spesielle befolkningsgrupper pekes ut som potensielle samfunnsfiender, bakt inn i fromme ønsker om å hjelpe villfarne bort fra ville veier.

Justisministeren og PST-sjefen opptrer slik som et radarpar.

Terrorøvelsen som nå ble gjennomført akselererte også planene om å gi militære styrker innenlandske politioppdrag, til tross for at dette ennå ikke er Stortings-klarert.

Dragkampen rundt den nye bistandsloven for militærets assistanse til politiet må bli en reell debatt som bremser opp den utviklingen vi har hatt de siste 15 årene mot overvåknings- og politstats-samfunnet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.