PST spanet på Rolfsens med-regissør

- Dette er utrolig ubehagelig.

BLE OVERVÅKET: Ulrik Imtiaz Rolfsens medregissør Khan Farooq, som i dag jobber som journalist i Dagbladet. Foto: Pål Nordseth
BLE OVERVÅKET: Ulrik Imtiaz Rolfsens medregissør Khan Farooq, som i dag jobber som journalist i Dagbladet. Foto: Pål NordsethVis mer

(Dagbladet): I forbindelse med Høyesteretts behandling av Ulrik Imtiaz Rolfsens klage på PSTs beslag av hans upubliserte, dokumentariske filmmateriale, har det kommet fram at PST i forkant av beslaget spanet på Rolfsens med-regissør på filmen om Profetens Ummah.

Khan Farooq (23) har samarbeidet med Rolfsen på filmen, og var med i bilen da den norske 18-åringen i filmen reiste til Gøteborg, der han ble arrestert av svensk politi og mistenkt for å være på vei til Syria for å slutte seg til IS. Farooq er utdannet journalist fra Høgskolen i Oslo og Akershus og jobber i dag som journalist i Dagbladet.

Ubehagelig Han var klar over overvåkingen før han kom til Høyesterett for å følge saken i dag. Men han var ikke klar over at det var skrevet rapport.

- Dette er utrolig ubehagelig. Når jeg får høre at jeg er spanet på og at de har skrevet rapporter om meg, føler jeg meg som en kriminell, sier Farooq.

PST skal blant annet ha sittet i skjul og observert Khan Farooq gå ut og inn av 18-åringens leilighet. Nå frykter den unge journalisten at PST har ødelagt for ham som journalist.

- Når de har rapporter om meg, og folk vet at jeg har vært avlyttet og kanskje fortsatt er det, vil kildene slite med å tørre å snakke med meg, sier han.

- Vinner PST denne saken, blir det vanskeligere for alle journalister å ha et fortrolig forhold til kildene sine. Kildene vet at det de da sier kan bli brukt mot dem i en straffesak, sier Khan Farooq.

Razzia Det var etter pågripelsen av 18-åringen av PST aksjonerte mot Rolfsens kombinerte bopel og arbeidsplass, og tok beslag i fem harddisker og minnepinner med film.

Ifølge VG hadde PST da snappet opp telefonsamtaler mellom medlemmer av Profetens Ummah som snakker om sin frykt for at Rolfsens materiale skulle komme politiet i hende.

Rolfsen mener beslaget er ulovlig, men tapte sin sak mot PST i både tingretten og lagmannsretten. Han har derfor anket saken til Høyesterett, der henholdsvis hans og Norsk redaktørforenings advokat legger fram saken i dag. I morgen får Høyesterett høre politiets side av saken.