Psycho-jazz

To av landets beste band i spontant funksouljazz-stunt. Vil resultere i årets første VG-listeplassering for en fusionskive.

CD: Bildet av Motorpsycho som et mørkt og langdrygt «svarte Levi's 501»-band er jevnt og trutt blitt motbevist på bandets seineste skiver.

I både gjennomsnittlige og gode øyeblikk groover, svaier og funker (som i funky ) bandet mer enn man strengt tatt har lov til å forlange av et midtnorsk rockband med betydelig ansiktsbehåring.

Denne «In The Fishtank»-plata - som er en del av en serie som også inkluderer utgivelser med Sonic Youth, Tortoise og Low - er spilt inn på kort tid i et nederlandsk studio under Motorpsychos europeiske sommerturné i fjor.

Forunderlig

Med på lasset fulgte Jaga Jazzist-medlemmene Lars Horntveth, Mathias Eick og Jørgen Munkeby (som sluttet i Jaga like etter denne innspillingen). De to bandenes akkumulerte musikalske åpenhet og historiske bevissthet gjør denne utgivelsen til en riktignok ujevn, men like fullt forunderlig reise inn i jazzens, funkens og soulens irrganger - lydkorridorer som har sine naturlige knutepunkter, men som i dette lyd-akvariet gjerne møtes på de merkeligste steder og med til dels forbløffende resultat.

Fem «låter» (snarere fem noenlunde kontrollerte jamsessions) med samlet spilletid på drøyt tre kvarter sier litt om den eksplorerende framdriften.

Fontella Bent

Vi får alt fra en lett nedjazzet og søvnig slepende versjon av seinnittitalls Motorpsycho-pop («Angels & Daemons at Play»-låta «Pills, Powders and Passion Plays») til Hans Magnus «Snah» Ryans tjue minutter lange og svært frittgående tålmodighetsprøve «Tristano» . Drøye greier.

Konstellasjonen kommer ikke minst heldig ut av sin nesten garasjerock-aktige omgang med The Art Ensemble of Chicagos funkjazz-klassiker «Theme de Yoyo» fra 1970, hvor man også må fnise litt av Bent Sæther i vokalrollen til Fontella Bass. Sleng på et heldig låtskriversamarbeid mellom Sæther og Munkeby på «Doffen Ah Um» og Lars Horntveths slumrende, Tortoise-aktige åpningsspor «Bombay Brassière» , og du har ei plate som vil glede og tidvis overraske fans i begge leirer.