Psykedelisk sjokolade

Den første filmatiseringen av Roald Dahls klassiker har oppnådd kultstatus. Men nyinnspillingen er klart bedre.

Wonkas små venner:  Den første filmatiseringen av Roald Dahls klassiker er nå ute på bluray - i all sin psykedeliske fargeprakt. Den avslører at Ompa Lompaene i Wonkas fabrikk åpenbart er mer glad i gulrøtter enn i sukkertøy. Gene Wilder spilte Willy Wonka, men blir aldri noe annet enn en hyggelig eksentriker.
Wonkas små venner: Den første filmatiseringen av Roald Dahls klassiker er nå ute på bluray - i all sin psykedeliske fargeprakt. Den avslører at Ompa Lompaene i Wonkas fabrikk åpenbart er mer glad i gulrøtter enn i sukkertøy. Gene Wilder spilte Willy Wonka, men blir aldri noe annet enn en hyggelig eksentriker. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||DVD: Det er rart hvordan filmer som har gjort et uslettelig inntrykk for lenge siden, nå bare får meg til å klø meg i hodet og tenke at, «jo da, det har skjedd en del ting siden den gang da». Denne er en slik.

Kultstatus
Filmen fra 1971 ble spilt inn på nytt for fire år siden, da som «Charlie and the Chocolate Factory», og her er det ingen tvil: Tim Burtons nyinnspilling er en klart bedre film. Men den første versjonen har siden premieren fått en slags kultstatus, så det kan også være interessant å se den på nytt i dag. Nå er den ute på bluray, og alle de dengang så tidsrikte psykedeliske bildene kommer til sin fulle rett.

Industrispionasje
Roald Dahl skrev «Charlie and the Chocolate Factory» i 1964 og regnes i dag som en av hans viktigste bøker. Historien om fattiggutten Charlie, komplett med høyt utviklet rettferdighetssans og hjerte av gull, som får oppfylt sin høyeste drøm når han vinner en omvisning hos verdens beste sjokoladeprodusent — og gratis sjokolade resten av livet - er fantasifull, nifs, fascinerende og morsom.
Den er også ekstremt moralsk og nesten anarkistisk på samme tid. Med andre ord, et typisk Roald Dahl-produkt. Tematikken i bånn er industrispionasje, men dette mer seriøse aspektet kommer aldri i veien for det eventyrlige.

willywonkacover
willywonkacover Vis mer

James Bond
Da Hollywood skulle gjøre boka om til film, ble forfatteren sjøl hyret til å skrive manus. Han var ikke helt grønn som manusforfatter. Dahl hadde blant annet kokt i hop det svært fantasifulle Bond-eventyret «You Only Live Twice» («James Bond i Japan»). Så Dahl sjøl kunne ikke klage hvis filmen eventuelt beveget seg for langt bort fra boka.

Nødløsning
Det gjør den heller ikke, selv om noen svinger er kuttet og konklusjonen er på det hele er overraskende lettvint. Ja, den ser nærmest ut som en nødløsning. Filmselskapet hyret også parhestene Anthony Newley og Leslie Bricusse («Stop the World I Want to Get Off») til å skrive et knippe forglemmelige sanger.

For koselig, for hyggelig
Gene Wilder spiller Willy Wonka, men klarer aldri helt å gjøre ham til noe annet en litt fjern eksentriker. Wilder er rett og slett for koselig og hyggelig til at man helt tror på ham som skruppelløs bedriftsleder på jakt etter en arvtaker. Skruppeløs, ja, dette er tross alt en mann som med fult overlegg lar sine små gjester lide ganske groteske skjebner i løpet av den dagen de er på besøk i hans fabrikk.
Da er Johnny Depps nifse og mystiske Wonka absolutt en bedre tilnærming.
Den første filmversjonen av barnebokklassikeren «Charlie og sjokoladefabrikken» har en viss nostalgisk sjarm, men noen særlig god film er den ikke. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer