DEBATT

Psykiateren min er blitt avskiltet

Ingen skal gå ut på dato – så flott!

HJELPER DET? Det var oppløftende å lese statsministerens innlegg i Dagbladet, der hun blant annet skrev at ingen skal gå ut på dato, og at mennesker alltid vil være vår viktigste ressurs. Men hjelper det psykiateren min, spør innsenderen. Foto: Privat
HJELPER DET? Det var oppløftende å lese statsministerens innlegg i Dagbladet, der hun blant annet skrev at ingen skal gå ut på dato, og at mennesker alltid vil være vår viktigste ressurs. Men hjelper det psykiateren min, spør innsenderen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Min psykiater er over 72 år og Helse Vest har inndratt tilskuddsordningen hans. Tirsdag 9. april sa han farvel til 22 pasienter. Dagen etter, et nytt farvel til 18 pasienter. Før påske ble 250 pasienter uten tilbud.

Det var derfor så oppløftende å lese statsministeren sitt innlegg i Dagbladet 11. april, der hun blant annet skrev at ingen skal gå ut på dato, og at mennesker alltid vil være vår viktigste ressurs …

Min psykiater har tilskuddsordning på bare 20 prosent, som altså utgjør 250 mennesker.

Helseforetakene har bestemt at spesialister over 72 år er for gammel og derfor skal fratas tilskuddsordninger. For uinnvidde betyr dette at pasientene får subsidiert timeprisen hos private behandlere. Fra ca. 300 kroner før frikort – vil prisen nå bli 1350 pr. time. Mennesker med psykiske plager har alltid vært nødt å benytte private behandlere for å få nødvendig hjelp.

Offentlig sektor leverer ikke godt nok, spesialisthelsetjenesten skaper svingdørspasienter. Inntaksstopp eller et minimalt antall behandlingstimer er tilbudet til mennesker som trenger flere års kontinuerlig oppfølging og stabilitet for å bli bedre. Offentlig psykiatri fungerer mest som «brannslukking». Selvmordstall, rusproblemer og tragedier forteller oss om en ikke fungerende psykiatri som skriker etter ressurser. Og helseministeren sier stadig på tv at psykiatri må bli et større satsingsfelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer