DEBATT

Psykiateren min er blitt avskiltet

Ingen skal gå ut på dato – så flott!

HJELPER DET? Det var oppløftende å lese statsministerens innlegg i Dagbladet, der hun blant annet skrev at ingen skal gå ut på dato, og at mennesker alltid vil være vår viktigste ressurs. Men hjelper det psykiateren min, spør innsenderen. Foto: Privat
HJELPER DET? Det var oppløftende å lese statsministerens innlegg i Dagbladet, der hun blant annet skrev at ingen skal gå ut på dato, og at mennesker alltid vil være vår viktigste ressurs. Men hjelper det psykiateren min, spør innsenderen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Min psykiater er over 72 år og Helse Vest har inndratt tilskuddsordningen hans. Tirsdag 9. april sa han farvel til 22 pasienter. Dagen etter, et nytt farvel til 18 pasienter. Før påske ble 250 pasienter uten tilbud.

Det var derfor så oppløftende å lese statsministeren sitt innlegg i Dagbladet 11. april, der hun blant annet skrev at ingen skal gå ut på dato, og at mennesker alltid vil være vår viktigste ressurs …

Min psykiater har tilskuddsordning på bare 20 prosent, som altså utgjør 250 mennesker.

Helseforetakene har bestemt at spesialister over 72 år er for gammel og derfor skal fratas tilskuddsordninger. For uinnvidde betyr dette at pasientene får subsidiert timeprisen hos private behandlere. Fra ca. 300 kroner før frikort – vil prisen nå bli 1350 pr. time. Mennesker med psykiske plager har alltid vært nødt å benytte private behandlere for å få nødvendig hjelp.

Offentlig sektor leverer ikke godt nok, spesialisthelsetjenesten skaper svingdørspasienter. Inntaksstopp eller et minimalt antall behandlingstimer er tilbudet til mennesker som trenger flere års kontinuerlig oppfølging og stabilitet for å bli bedre. Offentlig psykiatri fungerer mest som «brannslukking». Selvmordstall, rusproblemer og tragedier forteller oss om en ikke fungerende psykiatri som skriker etter ressurser. Og helseministeren sier stadig på tv at psykiatri må bli et større satsingsfelt.

Ressursene er her. Spesialistene som helseforetakene gjør utilgjengelig, fortsetter i drift. De kan praktisere så lenge de ønsker når de innfrir krav, helsemessig og faglig. Problemet er prisen som ingen kan betale. Langtidssyke kan ikke betale 1350 kr flere ganger i måneden.

Helseforetakene krever at spesialistene de tar tilskuddet fra skal sørge for pasientene. At de blir ivaretatt i spesialisthelsetjenesten, hos andre avtalespesialister eller på sykehus. For det er imot pasientenes rettigheter at spesialisten fortsetter å behandle dem og tar seg betalt etter markedspris.

Helseforetakene er ikke snaue. De avskilter behandlere, setter pasienter i kriser, krever at fagfolkene de mener er ute på dato skal rydde opp, og ber dem skaffe til veie behandlingsplasser som ikke finnes. Pasientene havner tilbake hos fastlegen som i utgangspunktet sendte dem videre til spesialist fordi de ikke hadde faglig kompetanse til å hjelpe dem skikkelig.

Konsekvensene av alderssorteringen kan bli at folk som skal til spesialister, sjekker alderen på en behandler før de søker hjelp. Forvisser seg om at de fortsetter å være i drift den tida det tar å bli behandlet. 65 år gamle spesialister vil nok ikke bli førstevalget for folk – trist med tanke på all tyngde, kunnskap og unike erfaring som disse besitter.

Når statsministeren så tydelig skriver i avisa at «ingen skal gå ut på dato», så håper jeg ukulturen i helseforetakene blir snudd. At de enorme ressursene som ligger i voksne og erfarne spesialister blir brukt og ikke gjøres utilgjengelige.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer