DEBATT

Psykiatri og politisk hykleri

Det vi ser er meir, ikkje mindre tvangsbruk i psykiatrien.

TVANG: Ordet «tryggleik» gjev fripass til heile registeret av krenkingar, inkludert kroppsvisitasjon og beltelegging.  Foto: Birgitte Aasen / NTB Scanpix
TVANG: Ordet «tryggleik» gjev fripass til heile registeret av krenkingar, inkludert kroppsvisitasjon og beltelegging.  Foto: Birgitte Aasen / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter ein serie reportasjar i VG for nokre veker sidan om tvangsbruk i psykiatrien - beltelegging og mangelfull rapportering - reagerte helse- og omsorgsminister Bent Høie og fleire andre politikarar. Saka vart teken opp i Stortinget 4. mai. Problemet er at desse intensjonane ikkje rimar med det regjeringa og Stortinget gjer i praksis.

14. mars vedtok Stortinget ei utviding av heimelen i straffelova til å døma folk til tvunge psykisk helsevern. Deretter, 24. mai, avgav helse- og omsorgskomiteen ei innstilling om prop. 78 L, der det er føreslått høve til rutinekontroll i form av kroppsvisitasjon og gjennomgang av pasienten sin bagasje på alle institusjonar for døgeropphald i psykiatrien. Framlegget gjeld òg dei som er friviljug innlagde.

I tillegg vert dagens løyve til å vedta kroppsvisitasjon etter grunngjeven mistanke utvida til også å gjelda poliklinikkar. Innstillinga vert handsama i Stortinget 30. mai.

Alt dette handlar om at det vert meir tvang og fleire kontrolltiltak.

Politikarane talar altså med minst to tunger her. Viss dei faktisk bankar denne proposisjonen gjennom i Stortinget samstundes som dei er «kritiske» til den underrapporterte tvangsbruken i psykiatrien, vert hykleriet komplett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer