Psykiatri som vitenskap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«HVIS PSYKIATRISK

sakkyndige ikke er i stand til å vurdere hvor farlig en pasient faktisk er, stiller dette psykiatrien som vitenskap i et interessant lys», skriver Dagbladet på lederplass 14. august. Hvis avisen med dette mener at psykiatrien er uvitenskapelig hvis den ikke med stor sikkerhet kan forutsi farlighet hos psykiatriske pasienter, forekommer det meg at den selv stiller seg i et interessant lys. Det burde ikke være fremmed for avisen at usikkerhet, snarere enn sikkerhet, er typisk for vitenskapen. Som for andre vitenskaper om menneskelig atferd er det ikke tale om bastante sannheter, men om grader av sannsynlighet. Å hevde noe annet er uvitenskapelig.

Det er gjort mye forsking for å undersøke og forbedre psykiaternes evne til å forutsi farlighet. Usikkerheten er imidlertid fortsatt stor, til tross for visse fremskritt i de senere år. Her må en imidlertid skille mellom det å forutsi farlighet i nær fremtid, og det å forutsi farlighet langt inn i fremtiden. Det første er en vanlig problemstilling i daglig psykiatrisk virksomhet, mens det andre er knyttet til farlighetsvurdering ved utskrivning fra institusjoner, og spesielt til vurdering av farlighet i strafferettspleien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer