Psykiatrien mot nye mål?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med 100 års jubileet for Norsk Psykiatrisk Forening hadde formannen, Jan Olav Johannessen, en kronikk i Dagbladet (13. sept.), der han blant annet fremhever betydningen av forebyggende og samfunnsorientert arbeid. Blant 10 punkter i et program for bedret psykiatri foreslår han å utarbeide en nasjonal handlingsplan for forebygging av psykisk uhelse/psykiske lidelser, rusrelaterte lidelser og selvmord. Han erkjenner at psykiatrien på flere måter er blitt styrket i løpet av de senere år, men at behandlingsmetoder rettet mot psykologiske og miljømessige forhold er blitt forsømt til fordel for mindre ressurskrevende tiltak. Dette er synspunkter jeg deler.

At det bør satses mer på forebygging av psykiske lidelser, er for øvrig ingen ny tanke. Så sent som i Stortingsmelding nr. 37 (1992-93), om «Utfordringer i helsefremmende og forebyggende arbeid», var forebygging av psykiske lidelser og psykososiale problemer et sentralt satsningsområde. Men lite har skjedd, og innen den spesialiserte psykiatri har dette arbeid faktisk blitt nedprioritert. Mens forebyggende arbeid i begynnelsen av 90-årene sto som første punkt i målbeskrivelsen for utdanning av psykiatere, var dette punkt helt fjernet 10 år senere. Dette henger åpenbart sammen med en dreining av den psykiatriske forståelsesmåte i retning av en mer individorientert og biologisk modell, og bort fra en modell som sterkere understreker de psykologiske og sosiale aspekter ved den psykiske lidelse. Medvirkende årsaker til dette har vært en intens markedsføring av medikamenter, ikke minst i behandlingen av depresjoner, og et behov hos helsevesenet for å øke behandlingskapasiteten gjennom «billige» og kortvarige behandlingsmetoder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer