Psykiatriens tvangsbruk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PSYKISK HELSEVERN: Stein Aabø skriver i Dagbladet den 28. februar at helsedirektør Lars E. Hanssen sier at «skal vi få ned bruken av tvang i psykiske helsevern, så må vi gripe fatt i fattigdomsproblematikken på en helt annen måte enn i dag.» Dette er, etter min menig, en fullstendig avsporing av debatten om bruk av tvang i psykiatrien. Riktignok viser SINTEF-undersøkelsen, som danner grunnlag for helsedirektørens uttalelse, at 40 prosent av de tvangsinnlagte er uten fast bolig, men undersøkelsen viser også at de rikeste kommune i Norge, Asker og Bærum, har 40 prosent tvangsinnleggelser, mens det på Ringerike er helt nede i sju prosent. Dette skyldes forskjellige psykiatriske subkulturer.Fattigdommen i Skandinavia er ganske jevnt fordelt mellom landene. Likevel viser denne undersøkelsen at Norge ligger på verdenstoppen i tvangsbruk med 11000 frihetsberøvelser i året, mens bruken av tvang i Danmark og Sverige er på henholdsvis 13 og 45 prosent av tvangsbruken i Norge.

ÅRSAKEN TIL den ekstreme tvangsbruken i Norge skyldes derfor ikke fattigdommen i Norge, men at vi har en særlov om psykisk helsevern som har gitt psykiaterne uinnskrenket og diktatorisk makt over både fattige og rike i Norge. Spesielt har man i Norge rett til å tvangsinnlegge mennesker som ikke vil følge psykiaterens forslag til behandling. Dette såkalte «behandlingskriteriet» foreslo Europarådet allerede i 1984 burde sløyfes, fordi det var altfor subjektivt.Den nye særloven fra 1999 utvida også bruken av tvang, fordi det ble lov å tvangsbehandle mennesker utafor institusjon, uten forutgående institusjonsopphold. Politiet kan i dag i uniform hente mennesker i deres i hjem, påføre dem håndjern og få dem tvangsmedisinert med medikamenter som gjør mennesker til neddopede zombier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer