Psykisk helse krever mer enn penger

Vi trenger en «bredbåndsutbygging» for psykisk helse-tiltak.

FRA NYTTÅRSTALEN:  Vi trenger ikke bare økt tilgang på hjelpetiltak, men økt tilgang på tiltak som virker, skriver artikkelforfatteren..
FRA NYTTÅRSTALEN: Vi trenger ikke bare økt tilgang på hjelpetiltak, men økt tilgang på tiltak som virker, skriver artikkelforfatteren.. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2001 hadde én av 200 nordmenn bredbånd hjemme. 13 år senere har over 80 prosent tilgang til internett hjemmefra. Utbygging av infrastrukturen for internett har vært et resultat av teknologiske fremskritt med betydelig satsing fra staten og andre aktører.

Vi trenger en tilsvarende utbygging av virksomme tiltak for psykisk helse.

Helseminister Bent Høie har i forslag til statsbudsjett for 2015 forespeilet 200 millioner til skolehelsetjenesten. Målet er å gjøre denne tjenesten bedre og mer tilgjengelig for barn og unge. Dette er en svært positiv opptrapping av et viktig lavterskeltilbud for barn og ungdom. Det er imidlertid nødvendig at de økte ressursene anvendes til å satse på evidensbaserte tilbud, det vil si tilbud som har vist seg gjennom forskning å gi ønsket effekt.

Psykisk helsevern i Norge er ikke dimensjonert for å gi hjelp til alle barn og unge med psykiske plager. Det er fornuftig å satse på lavterskeltilbud og derved tilby hjelp før vanskene er blitt så store at de er blitt til psykiske lidelser. Men vi må sikre at innholdet i hjelpen vi tilbyr har effekt. Vår internett tilgang i dag er preget av trådløse løsninger og fiberoptiske kabler som gir rask og stabil tilgang. Vi er langt fra å kunne vise til samme tilgangsutvikling for virksomme psykiske helsetjenester. Ved de ulike kompetansesentrene for barn og unges psykiske helse finnes det kunnskap om og kompetanse på virksomme tiltak for en rekke psykiske lidelser. Det mangler en satsning for å få denne kunnskapen ut til ansatte i skolehelsetjenesten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer