NYE ANKLAGER: Scientologikirka rammes av atter nye påstander om skittent spill og skrekkmetoder. Her omfavner leder David Miscavige (t.h.) kjendismedlem Tom Cruise. Foto: Scanpix
NYE ANKLAGER: Scientologikirka rammes av atter nye påstander om skittent spill og skrekkmetoder. Her omfavner leder David Miscavige (t.h.) kjendismedlem Tom Cruise. Foto: ScanpixVis mer

- Psykisk tortur, fangeleire og avlytting av Nicole Kidman

Sjokkerende påstander om scientologenes hemmeligheter i ny dokumentar.

(Dagbladet): Scientologi-dokumentaren «Going Clear» har allerede vært omstridt i flere måneder.

Det ble tidlig varslet at filmen, basert på Lawrence Wrights bok ved samme navn, kom til å avsløre hårreisende sider ved scientologikirkas metoder, og det kan virke som filmskaperne har holdt ord.

I helga hadde dokumentarfilmen premiere i USA, og flere nettsteder har oppsummert de mest sjokkerende anklagene som rettes mot scientologene, hovedsakelig fra tidligere innvidde. Store deler av filmen skal ta for seg dynamikken mellom kirka og deres mest celebre medlem, skuespiller Tom Cruise.

Psykisk tortur Tidligere kirkemedlem Sylvia Taylor fungerte som kontaktperson mellom kirka og et annet sentralt kjendismedlem, John Travolta.

I dokumentaren forteller hun om at hun var en av dem som ble sendt til kirkas «Rehabilitation Project Force», en ren arbeidsleir der vanskelige medlemmer skulle indoktrineres på nytt. Ifølge filmskaperne skal oppholdet på leiren medført å jobbe i opptil 30 timer i strekk. De som ble sendt dit, kunne forvente å leve på smuler og sove på våte, skitne madrasser, skriver Huffington Post i sin oppsummering av filmen.

Andre tidligere toppmedlemmer i kirka forteller også om å bli tvunget ned i en kjeller kalt «The Hole» i kirkas hemmelige base i California, der de ble utsatt for vold, ydmykelse og psykisk tortur. Medlemmer skal ha blitt slått og tvunget til å slikke skitne gulv.

Avlyttet ekskona Siste del av «Going Clear» tar for seg forholdet mellom superstjerna Tom Cruise og kirkas leder David Miscavige, som uttrykk for et ønske om at Cruise selv skal ta bladet fra munnen.

- Cruise er den store stjerna, og derfor har vi gått inn for å konfrontere ham. Vi mener han har et ansvar for å si noe om denne mishandlingen, sa filmskaper Alex Gibney på en nylig pressevisning.

Blant påstandene som rettes mot skuespilleren, er at han skal ha ønsket overvåkning av ekskona Nicole Kidman da ekteskapet var problematisk sent på 1990-tallet. Paret ble til slutt skilt i 2001.

Tidligere toppmedlem og kirketalsmann David Rathbun, som intervjues i dokumentaren, forteller at leder David Miscavige beordret telefonavlytting av Kidman da han fikk høre om Cruises ønske. Rathbun hevder også å ha blitt slått av Miscavige ved flere anledninger.

Avviser anklagene Mens Cruise og Travolta ikke har kommentert påstandene, har scientologikirka flere ganger de siste månedene avvist anklagene i dokumentaren på det sterkeste.

- Kirka har dokumenterte bevis på at kildene, som i Gibneys film drøvtygger sine mugne og avsannede anklager, bærer falsk vitnesbyrd, er selverklærte løgnere og er profesjonelle anti-scientologer som lever for å lyve. Alle disse har vært borte fra kirka så lenge at de ikke har noen innsikt i hvordan den fungerer i dag, kan man blant annet lese i en pressemelding.

I et nylig brev til Hollywood Reporter avviser kirka igjen anklagene, og konkluderer med at dokumentaren i gjennomsnitt inneholder en alvorlig feil hvert andre minutt.

Forfatteren bak «Going Clear» har selv kommentert kritikken til Dagbladet.

- Mange tidligere medlemmer snakket til meg om å ha blitt fysisk slått av David Miscavige, og at de så på mens han mishandlet andre troende. Å bare benekte at en slik mishandling fant sted, er jo ikke det samme som å motbevise det, skrev Wright til Dagbladet i en e-post i desember.

HBO Nordic opplyser at det foreløpig ikke er klart når «Going Clear» kan ses i Norge.