DEBATT

Debatt: Psykisk helse

Psykiske lidelser behandles ikke på Instagram

De som poster tekst og bilder om egen lidelse i et ekkokammer vil ikke bli friskere. Vi må involvere oss, ikke ekskludere de. Spørsmålet er: Hvordan kan vi hjelpe? Hvordan kan vi bedre forstå hvorfor de gjør det?

Bilder av selvskading på sosiale medier kan bidra til intern konkurranse og et nettsamfunn der unge påvirker andre negativt. Bildene bør heller tas med inn i terapirommet, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Bilder av selvskading på sosiale medier kan bidra til intern konkurranse og et nettsamfunn der unge påvirker andre negativt. Bildene bør heller tas med inn i terapirommet, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi trenger ikke la være å sensurere bilder av åpne sår og utstikkende ribbein for å finne trøst hos andre. Det såkalte privinsta-miljøet kan ofte inneholde detaljerte fortellinger om en persons sykdomshistorie som aldri når fram til pasientens behandler.

Tidligere i vår skrev Ingeborg Senneset i Aftenposten om at det vil bli postet ubehagelige og triggende bilder på sosiale medier av folk som lindrer sin smerte ved å bruke kroppen som slagmark. Jeg er langt på vei enig i det hun sier om at behandlingsapparatet ikke har plass til alle, og at mange ikke tør søke hjelp, noe som genererer et fellesskap på sosiale medier.

Bilder av ødelagte kropper kan bidra til en intern konkurranse og et nettsamfunn hvor unge påvirker andre negativt, uansett om de samtidig finner samhold. Blokkering av enkelte bilder og advarsler og oppfordring om å skaffe hjelp, slik Instagram i dag praktiserer, vil gi avsenderen en indikator på at de nå publiserer noe som gir grunn til bekymring. Bildene og postene på sosiale medier bør tas med inn i terapirommet, heller enn å publiseres på nett.

Jeg etterlyser mer kunnskap om slike nettsamfunn, forum og bildedelingstjenester, hos dem som skal hjelpe de som sitter bak skjermene. De som poster om egen lidelse i et ekkokammer vil ikke bli friskere. Vi må involvere oss, ikke ekskludere de – på rett måte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer