DEBATT

Sykefravær:

Psykmelding, nei takk

Sykmelding er ikke noe universalmiddel mot psykisk uhelse. Tvert imot kan sykmelding gjøre vondt verre.

IKKE DET BESTE: Å være borte fra jobben er ikke nødvendigvis det beste hvis du har angst eller depresjon. Ofte er samtaler i kombinasjon med jobb den beste løsningen, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
IKKE DET BESTE: Å være borte fra jobben er ikke nødvendigvis det beste hvis du har angst eller depresjon. Ofte er samtaler i kombinasjon med jobb den beste løsningen, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Altfor ofte blir sykefraværsdebatten redusert til et spørsmål om vi skal kutte i sykelønna eller ikke. Men uavhengig av hva vi mener om sykelønnskutt, er det viktig å diskutere hva som er lurt å gjøre for ikke å miste kontakt med arbeidslivet når man strever psykisk.

Å være borte fra jobben er ikke nødvendigvis det beste hvis du har angst eller depresjon. Ofte er samtaler i kombinasjon med jobb den beste løsningen.

Du får diagnosen «sosial angst» av fastlegen din. Du frykter at andre skal se på deg og tenke stygt om deg. Trenger du en sykmelding fra jobben, eller kan unngåelsen av det du er redd for faktisk forsterke problemet?

Du opplever at negative tanker kverner i hodet. Du henger deg mer opp i at andre menneskers avviser deg enn du legger merke til vennligheten du også blir møtt med. Fastlegen gir deg diagnosen «depresjon». Er et pilleglass kombinert med noen uker på sofaen hjemme i stua den rette kuren?

Nei, er det klare svaret fra folk flest. Funnet framgår av Helsepolitisk barometer for 2018:

  • Fire av fem mener angst og depresjon behandles best med samtaleterapi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer